Bănci și Asigurări

Visa se apropie de 2 milioane de carduri

29.01.2003, 00:00 13

In acest an se va mentine un ritm ridicat de crestere, atat pe partea de carduri de debit, cat si pe cea de credit, bancile incepand deja sa fie preocupate de segmentarea si diversificarea pietei, chiar si pe segmentul de debit, este de parere Radu Obreja, vicepresedinte al VISA International pentru Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa.
"Principala tendinta, pe care am obvservat-o in ultimele intalniri cu bancile, o reprezinta dezvoltarea cardurilor de credit, unde personal le-am sfatuit sa priveasca si la clientii cu venituri medii. Daca se uita doar la clientii cu bani nu vor avea asa de mult de castigat pentru ca acestia sunt de obicei printre cei mai buni platnici si aici ma refer mai mult practic la rapiditatea cu care returneaza banii", spune Obreja.
Compania Visa International estimeaza ca, pana la jumatatea acestui an, va atinge doua milioane de carduri valide emise in Romania. In decembrie 2002, pe piata romaneasca erau emise peste 1,7 milioane de carduri Visa, cu o medie de crestere lunara de 40.000 - 45.000 de carduri.
Potrivit lui Obreja, este nevoie inca de o crestere puternica a numarului  de carduri si de continuarea dezvoltarii retelei de ATM-uri, pentru ca "mentalitatea de cash" nu poate fi inlocuita imediat.
Acceptarea cardurilor la comercianti reprezinta o problema a pietei romanesti, insa cash-ul  nu a disparut din comportamentul populatiei nici in tari cu o retea puternica de POS-uri (point of sale), a adaugat vicepresedintele Visa.
"Pentru veniturile medii din Romania, pot spune ca bancile au fost foarte active in promovarea cardurilor. Ele se vor orienta foarte serios catre cardurile de credit si catre cele destinate intreprinderilor mici si mijlocii, pentru care compania are un produs specific - Visa Bussines Electron", a mai spus Obreja.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO