Bănci și Asigurări

Visa: România ocupă locul trei în Europa la plăţile digitale în domeniul transportului public, după Marea Britanie şi Polonia

Visa: România ocupă locul trei în Europa la plăţile...

Autor: Cristina Bellu

08.04.2021, 12:15 414

Deţinătorii de carduri Visa au realizat în decembrie 2020 aproximativ 900.000 de tranzacţii contactless pentru plata călătoriilor cu mijloacele de transport în comun la nivel national, ceea ce plasează România pe locul trei în Europa în privinţa utilizării plăţilor digitale în domeniul transportului public, fiind devansată în clasamentul european doar de Marea Britanie şi de Polonia.

Ţara noastră este urmată la mare distanţă de Italia şi Franţa, ceea ce demonstrează avansul puternic al plăţilor electronice din România şi o schimbare a comportamentui de plată al românilor care au înţeles avantajele tehnologiilor de plăţi şi au încredere să le folosească, notează o analiză a Visa.

Totodată, Compania de Transport Public Cluj-Napoca şi Metrorex se află în top zece companii din sectorul transportului în Europa în funcţie de numărul plăţilor digitale efectuate de călători. 

“Pe măsură ce populaţia urbană creşte, transportul în comun este supus presiunii de a deplasa cât mai mulţi oameni prin sistem, cât mai rapid cu putinţă. Tehnologia contactless oferă o experienţă de călătorie mai bună, reducând timpii de aşteptare la case sau la automatele de bilete, simplificând procesul de plată şi, în consecinţă, reducând aglomeraţia”, spune Elena Ungureanu, country manager Visa în România.

În România, plăţile contactless cu orice card bancar sau cu telefonul mobil sunt posibile în prezent în sistemele de transport public din 15 oraşe, respectiv Arad, Baia-Mare, Buzău, Cluj, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Piteşti, Oradea, Râmnicu-Vâlcea, Reşiţa, Sibiu, Sighişoara, Timişoara şi Bucureşti.

În Capitală, călătorii îşi pot achita biletul cu ajutorul cardului bancar atât la metrou, la porţile de acces din cele peste 60 de staţii, cât şi la validatoarele din mijloacele de transport în comun STB de suprafaţă (în noile autobuze şi tramvaie). 

Oraşele care au introdus tehnologia ce permite plata biletelor de călătorie cu ajutorul cardurilor contactless direct în mijloacele de transport acoperă aproximativ o treime din populaţia României, respectiv şase milioane de locuitori. Multe dintre acestea sunt oraşe turistice care oferă vizitatorilor străini o experienţă îmbunătăţită de călătorie cu transportul public, prin eliminarea biletelor de hârtie şi a timpului de aşteptare la cozi. 

“Observăm un interes tot mai mare din partea autorităţilor privind utilizarea plăţilor electronice în transportul public urban şi suntem în curs de implementare a încă trei proiecte în alte oraşe, iar în acelaşi timp avem discuţii cu multe alte autorităţi care doresc să meargă în această direcţie. În contextul pandemic actual, consumatorii sunt în continuare îngrijoraţi în legătură cu utilizarea mijloacelor de transport în comun. De aceea, suntem bucuroşi că există o asemenea deschidere din partea autorităţilor locale care au înţeles beneficiile introducerii plăţilor electronice în sistemul de transport public şi au făcut paşi importanţi în modernizarea infrastructurii de plăţi. Prin urmare, experienţa de călătorie va fi îmbunătăţită prin reducerea aglomeraţiei, dat fiind că plăţile contactless sunt o alternativă mai rapidă decât achiziţionarea biletelor de hârtie sau plata cu numerar”, adaugă Elena Ungureanu.

Reţeaua de acceptare a plăţilor cu cardul în transportul în comun s-a extins anul trecut la peste 7.700 de terminale, iar numărul de tranzacţii a crescut de peste două ori în decembrie 2020 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019. Dintre oraşele care au introdus plata cu ajutorul cardurilor contactless în mijloacele de transport public, Cluj, Sibiu, Iaşi, Timişoara contribuie la creşterea lunară a tranzacţiilor cel mai mult, iar din urmă vin puternic oraşe de mărime medie, precum Buzău, Ploieşti, Piteşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO