Bănci și Asigurări

Visa Inc achiziţionează Visa Europa pentru 21,2 mld. €. Câţi bani ar putea primi băncile româneşti

Visa Inc achiziţionează Visa Europa pentru 21,2 mld....

Autor: Liviu Popescu

03.11.2015, 00:04 409
Procesatorul american de plăţi Visa Inc va achiziţiona Visa Europe, una dintre organizaţiile internaţionale de plată care activează şi pe piaţa loca­lă, pentru suma de 21,2 mld. euro, într-o tranzacţie mixtă alcătuită din nu­me­rar şi acţiuni. Astfel, americanii vor plăti 11,5 mld. euro în numerar, la care se vor adăuga alte cinci miliarde de euro sub formă de acţiuni convertibile. O posibilă plată suplimentară de 4,7 mld. euro va fi efectuată la patru ani de la finalizarea acordului dacă vor fi atin­se ţintele stabilite privind veniturile.

Agenţia de presă Thomson Reuters no­tea­ză că Visa Europe are un segment de business puternic în Franţa, Italia şi Spania, însă nu este clar care este cota de piaţă a Visa Europe în funcţie de ţară.

Reprezentanţii Visa România nu au dorit să comenteze la solicitarea ZF care sunt băncile locale acţionare la Visa Europe, nici care este cota de piaţă a activităţii locale a Visa, însă potrivit site-ului organizaţiei de plată, un număr de 25 de bănci locale emit astfel de carduri.

„Visa Europe este o asociaţie de membri din Europa, deţinută de aproximativ 3.078 de bănci şi furnizori de plăţi din 37 de state din Europa. Visa Europe are sediul central în Marea Britanie şi birouri în 21 de state, inclusiv în România“, au răspuns reprezentanţii Visa la solicitarea ZF.

Barclays, cea mai activă bancă din cadrul reţelei Visa Europe, ar putea încasa 1,2 mld. euro din tranzacţie, inclusiv din avansul în numerar şi acţiuni, în funcţie de performanţa Visa Inc şi a acţiunilor acesteia. Barclays ar reprezenta circa 10% din businessul Visa Europe, potrivit unor surse citate de Reuters. Totodată, banca britanică este şi cea mai activă bancă din cadrul reţelei Visa Europe şi va profita cel mai mult, în rândul băncilor care vor încasa bani din tranzacţie.

Tranzacţia pune capăt zvonurilor din ultimii ani apărute în rândul analiştilor dacă aceste companii, care s-au separat în 2007 înaintea ofertei publice iniţiale a companiei americane, se vor reunifica, notează Bloomberg.

Visa Europe, cu circa 500 de milioane de carduri, si Visa Inc făceau parte, până în 2007, dintr-o reţea globală deţinută de bănci. Majoritatea diviziilor au fuzionat pentru a forma Visa Inc, care s-a listat în 2008, iar Visa Europe a devenit companie separată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO