Bănci și Asigurări

Visa extinde campul de lupta cu cash-ul la platile de impozite si pentru transportul public

Visa extinde campul de lupta cu cash-ul la platile de impozite si pentru transportul public

Catalin Cretu, director general pentru Romania al Visa Europe: Avem un potential important de crestere in industria cardurilor, numai daca ne uitam la ponderea inca foarte mare a platilor cu numerar in totalul cheltuielilor populatiei.

15.11.2009, 23:30 31

Visa, una din principalele organizatii internationale de carduriactive pe piata locala, incearca sa deschida noi campuri de luptacu principalul sau "inamic" - cash-ul, in conditiile in careplatile cu cardul raman inca marginale in totalul cheltuielilorpopulatiei. Anul acesta, Visa incearca sa deschida piata pentruplata cu cardul a impozitelor si taxelor catre autoritatilelocale.

"Pentru inceput ne vom concentra pe primariile din municipiileresedinta de judet si ale celor sase sectoare din Bucuresti", spuneCatalin Cretu, director general pentru Romania al Visa Europe.Deocamdata, doar 23 dintre cele 47 de municipalitati incluse insegmentul tinta accepta plata fizica cu cardul la POS-uri instalatela ghisee. In ceea ce priveste plata online cu cardul (peinternet), situatia este chiar mai rea: doar patru municipalitatiaccepta, Primaria Sectorului 3 din Bucuresti confirmand chiarsaptamana trecuta interesul pentru acest proiect.

Cretu subliniaza ca printre cele patru primarii care permitplata impozitelor si taxelor locale online apar de la autoritatimari precum Arad sau Timisoara pana la unele de mici dimensiuni -Primaria din Campia Turzii. Primaria din Baia Mare a spart gheatape aceasta nisa anul trecut, dezvoltand o solutie de plata on-linecu o firma de dezvoltare soft locala.

Visa a initiat acest proiect la scara nationala in cadrul VisaForum, iar 13 banci partenere s-au implicat. Toate aceste banci vormerge catre primariile incluse in lista tinta cu oferte, atat pepartea de instalare de POS-uri pentru acceptarea platilor cucardul, cat si pentru aplicatia online.

Visa a creat o sectiune speciala pe site-ul propriu pentrupromovarea platilor de taxe cu cardul si a creat un spot de nouaminute, in care este prezentata experienta Primariei Baia Mare.

Spre exemplu, aplicatia dezvoltata de Primaria Baia Mare permitecontribuabililor sa se inregistreze pe baza codului numericpersonal, dupa care pot vedea situatia datoriilor catre buget.Sistemul permite plata impozitelor, a amenzilor contraventionale sia celor pentru incalcarea regimului de parcare.

In afara municipalitatilor incluse pe lista-tinta, Visaconsemneaza ca si primariile din alte 14 orase permit plata cucardul la POS, inclusiv in orase mici precum Uricani sauTarnaveni.

Cretu considera ca industria cardurilor pastreaza nealteratpotentialul de crestere in ciuda crizei care a zguduiteconomia.

"Avem un potential foarte mare de crestere in industriacardurilor, daca ne uitam doar la ponderea inca foarte mare aplatilor cu numerar."

De altfel, datele BNR arata ca aproape 90% din sumeletranzactionate pe card sunt retrase de la bancomate, iar doar putinpeste 10% reprezinta plati la comercianti. De altfel, atat Visa,cat si MasterCard, o alta organizatie internationala de carduri cuo prezenta locala puternica, deruleaza in prezent campanii pentruincurajarea platilor cu cardul la comercianti.

Primul pas spre plati contactless la transportul incomun

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO