Bănci și Asigurări

Visa crede ca potentiatul pietei romanesti este de 7 mil. de posesori de carduri

16.11.2001, 00:00 14



Romania este o piata cheie pentru emitentul de carduri Visa, iar depasirea pragului de un milion de carduri emise de bancile din Romania sub aceasta marca sustin studiile companiei care vede potentialul pietei romanesti la aproape 7 milioane de posesori de carduri, a afirmat ieri Radu Obreja, vicepresedintele Visa International pentru zona Europa Centrala si de Est.

El a mentionat ca ritmul de crestere din acest an al emiterii de carduri VISA a fost in medie de 60.000 de carduri pe luna, cel mai rapid dintre tarile cu peste 50.000 de carduri emise.

"Atingerea pragului de un milion de carduri este rezultatul eforturilor sustinute de bancile membre, bazat pe increderea bancilor comerciale in valorile marcii si ale sistemului Visa. In urma campaniei de promovare din vara, au fost emise 100.000 de noi carduri. Prin campania internationala Visa Olympics, care a inceput si in Romania, Visa urmareste sa recruteze noi posesori de carduri, singura modalitate de a ajunge catre o piata mai mare si mai puternica a posesorilor de carduri, singurii care au puterea sa convinga comerciantii de faptul ca acestia trebuie sa sprijine tranzitia catre metodele de plata electronice", a adaugat Radu Obreja.

La finele lunii septembrie, numarul cardurilor Visa emise in Romania se ridica la 903.202, fata de 354.051 la 30 septembrie 2000.

Ritmul de crestere a numarului de carduri a fost mai ridicat decat cel a volumului de tranzactii, a caror valoare a fost de 354 milioane de dolari, fata de 165 milioane de dolari la finalul perioadei similare de anul trecut.

Radu Obreja explica aceasta evolutie prin faptul ca s-a largit plaja detinatorilor de carduri, dincolo de posesorii cu venituri foarte mari spre cei cu venituri medii, care nu au putut sustine acealasi ritm de crestere a valorii tranzactiilor.



Romania vine tare din urma

In Europa de Est, Romania ocupa locul patru in functie de numarul cardurilor Visa emise, dupa Polonia cu aproape sapte milioane de carduri, Cehia cu doua milioane si Ungaria cu 1,7 milioane de carduri.

Clasamentul se pastreaza si in ceea ce priveste volumul tranzactiilor, unde Polonia a inregistrat aproximativ 12,8 miliarde de dolari. In Romania, a spus Obreja, volumul tranzactiilor a crescut destul de sustinut ca procentaj, insa a pornit de la o valoare foarte mica.

Un impediment in calea dezvoltarii platilor electronice, des invocat, il reprezinta attudinea comerciantilor care refuza sa utilizeze acest sistem de plata.

Obreja sustine ca este o deficienta de mentalitate care trebuie modificata atat printr-un efort de educare din partea bancilor comerciale cat si ca urmare a presiunii de folosirea intensa a cardurilor.

"Activitatea bancilor a fost foarte agresiva in ultimul an. Romanii sunt tot mai familiarizati cu utilizarea cardului, dar persista inca, o mentalitate de a vedea numerarul:, mai spune Obreja.

In acest moment pe piata romaneasca doar 14 banci emit carduri - sub sigla Visa si Matercard, dar mai sunt si altele care si-au anuntat intentia in acest sens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO