Bănci și Asigurări

Vin vremuri mai usoare pentru leu, spun dealerii

29.05.2006, 00:00 15

Leul pare sa isi revina dupa doua saptamani tumultuoase, in care a pierdut aproape 2% in fata euro, pe fondul cumpararilor de valuta ale investitorilor speculativi.

BNR a calculat vineri un curs de 3,5218 lei pentru un euro, cu 2,46 bani sub nivelul din ziua anterioara. Comparativ cu inceputul saptamanii, leul marca vineri o intarire cu aproape 0,9% in fata euro, la cursul oficial. Cea mai mare parte a acestei aprecieri a fost obtinuta chiar in ultima sedinta, cand cotatiile au coborat aproape constant, pe fondul vanzarilor de valuta.

Dealerii considera ca nu mai este potential pentru noi cresteri de curs, insa estimarile pot fi rasturnate cu usurinta de ordine mai mari de cumparare, venite tot din partea jucatorilor nerezidenti.

"Vineri cursul s-a dus tot mai jos si parea sa aiba potential sa mai coboare. Strainii au inchis foarte multe pozitii pe piata locala, in cadrul miscarii de vanzare pe pietele emergente, dar multi spun ca nu este justificata pe deplin corelatia dintre leu si celelalte monede din EMEA", a comentat un dealer. El considera ca nerezidentii vor cauta niveluri bune ca sa reintre pe leu, insa este greu de stabilit exact care sunt acestea.

Euro a inceput sedinta de tranzactionare de vineri la 3,5300/3,5350 lei, insa pana la inchiderea pietei a coborat la 3,5125/3,5175 lei. Fata de maximul saptamanii, inregistrat luni, cand cotatiile au urcat pana la 3,58 lei/euro, moneda locala inregistreaza acum o intarire cu 1,8%.

Dealerii spun ca ultimele ordine venite in piata au fost tot de vanzare, astfel ca se asteapta ca miscarea sa continue si in zilele urmatoare. Volumele tranzactionate au ramas importante, fara insa sa depaseasca media ultimelor zile. Piata a inregistrat joi un excedent de 17 milioane de euro, pe fondul unor cumparari de la clienti de 325 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a coborat la 135 de milioane de euro, fata de o medie de 291 de milioane, in ultima saptamana.

Leul a pierdut teren in fata euro in ultimele saptamani, pe fondul cumpararilor de valuta ale jucatorilor straini, care si-au restructurat portofoliile, renuntand la plasamentele riscante de pe pietele emergente in favoarea instrumentelor cu venit fix si a investitiilor in monede pretioase, considerate mai sigure.

Dealerii spun ca vineri a devenit evidenta ruptura corelatiei dintre leu si lira turceasca, acestea continuand sa piarda teren, dupa ce monedele evoluasera in tandem in ultima perioada. Celelalte monede de pe pietele emergente au marcat de asemenea intariri in fata euro, cele mai sensibile fiind cele ale zlotului polonez, forintului maghiar si a coroanei cehesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO