Bănci și Asigurări

Vin banii de la Uniunea Europeană, dar în PowerPoint. Guvernul, flancat de preşedintele Iohannis, a prezentat planul naţional de redresare şi rezilienţă, pe baza căruia România ar trebui să ia cei 79,94 mld. euro de la UE. DOCUMENT

Autor: Robert Manea

26.11.2020, 22:30 401

Click pe galeria foto pentru a vedea documentul 

Premierul Ludovic Orban, flancat de preşedintele Klaus Iohannis, a prezentat planul economic de redresare şi rezilienţă, prin care România va trebui să ia 79,94 mld. euro de la UE, dacă reuşeşte să prezinte proiecte şi să îndeplinească condiţiile. 

Conform Powerpoint-ului, acest plan naţional trebuie să amelioreze starea economică a României, afectată de criza COVID-19, să consolideze capacitatea de rezilienţă, şi să asigure o creştere economică pe termen lung. 

Programul abundă de domenii prioritare şi de cifre mari, la care România nu a avut acces niciodată. 

În 30 de ani, totalitatea investiţiilor străine s-a apropiat de 80 de mld. de euro, iar acum posibilitatea de a lua în 10 ani 80 mld. euro pare un vis mult prea frumos. 

În anii următori, România va implementa un nou model de dezvoltare economică, bazat pe investiţii, inovare şi competitivitate, spune Klaus Iohannis, joi, la lansarea în dezbatere publică a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă: „Este momentul cel mai bun să ne asumăm reforme ambiţioase”.

„Traversăm o perioadă extrem de dificilă, cu restricţii şi constrângeri, ale căror efecte negative le-am resimţit din plin cu toţii, în plan sanitar, social şi economic. Avem de gestionat în continuare provocările crizei sanitare, însă, în egală măsură, trebuie să pregătim cele mai potrivite politici şi măsuri pentru redresarea economiei şi dezvoltarea ţării noastre”, spune Klaus Iohannis la lansarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Modelul guvernărilor anterioare, bazat doar pe stimularea consumului şi pe măsuri de azi pe mâine, a neglijat tocmai investiţiile, care sunt baza dezvoltării unei ţări. Lipsa investiţiilor în infrastructura de sănătate, educaţie sau în proiectele majore de infrastructură de transport, energie şi agricultură constituie rezultatul unor măsuri şi politici defectuoase, care nu trebuie să se mai repete. În anii următori, ţara noastră va implementa un nou model de dezvoltare economică, bazat pe investiţii, inovare şi competitivitate. Depinde numai de noi să transformăm provocările actuale în oportunităţi şi să identificăm cele mai bune soluţii la problemele cu care ne confruntăm. Toate resursele financiare pe care România le are la dispoziţie trebuie utilizate inteligent şi în beneficiul românilor. În 2020, am pus deja bazele schimbării şi vom continua această abordare într-un ritm susţinut în anii următori”, adaugă Iohannis.

Şeful statului spune că, în urma unor „negocieri intense şi complicate” la reuniunea Consiliului European din luna iulie, a reuşit să obţină pentru România un pachet bugetar de circa 80 de miliarde de euro pentru următorii 9 ani.

„Aceste fonduri reprezintă o oportunitate istorică de a dezvolta România pe termen mediu şi lung. Am lucrat împreună cu Guvernul liberal în toată această perioadă, astfel încât să ne asigurăm că România va fi pregătită să acceseze din timp Facilitatea pentru Redresare şi Rezilienţă, instrument financiar unic în istoria de până acum a Uniunii Europene. Ţara noastră va putea utiliza peste 30 de miliarde de euro din această Facilitate. Vor fi disponibile fonduri pentru recuperarea economică şi pentru accelerarea potenţialului de creştere în perioada post-pandemie, în baza documentului pe care îl lansăm astăzi în dezbatere publică, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin care propunem reforme şi investiţii cu efecte benefice directe asupra vieţii românilor”, menţionează preşedintele Iohannis.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO