Bănci și Asigurări

Vienna Insurance Group raportează o creştere a profitului brut de 10,5% în primul semestru şi prime brute subscrise de 5,4 mld.euro

Vienna Insurance Group raportează o creştere a...

Autor: Dorin Oancea

27.08.2019, 10:45 127

“Datorită avansului semnificativ înregistrat de doi indicatori cheie, primele şi profitul, înainte şi după impozitare, putem raporta rezultate categoric pozitive în prima jumătate a anului. În pofida creşterii cheltuielilor cu daunele, ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile, rata combinată a rămas stabilă. Eficientizarea modelului de business în ceea ce priveşte daunele şi costurile rămâne prioritară şi suntem în grafic pentru a ne atinge ţinta de 95% asumată pentru 2020. De asemenea, suntem foarte încrezători că ne vom atinge obiectivele pentru 2019. Gruul şi-a stabilit ca obiective un volum de prime subscrise de 9,9 miliarde de euro şi un profit înainte de impozitare între 500 şi 520 milioane de euro”, a comentat Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group.

VIG a raportat o creştere anuală a veniturilor din prime, de aproximativ 300 de milioane de euro (+ 5,8%), până la 5.447 milioane de euro.

Toate segmentele au înregistrat creşteri, inclusiv businessul de asigurări de viaţă cu primă unică, în scădere de câţiva ani. Motoarele de creştere au fost segmentul asigurărilor generale, poliţele auto extinse şi asigurările de sănătate.

Bulgaria, Polonia şi Ţările Baltice în mod special au înregistrat îmbunătăţiri încurajatoare în ceea ce priveşte creşterea primelor. Volumul primelor la nivelul pieţelor ECE, ajustat pentru a reflecta consolidarea pentru prima dată a companiilor din Polonia, Ţările Baltice şi Bosnia şi Herţegovina, a crescut în mod organic cu o rată robustă de 4,1%.

Rata combinată la nivelul Grupului s-a situat la 96,4%, aproape de nivelul de 96,3% din aceeaşi perioadă a anului trecut, în pofida impactului negativ al cheltuielilor mai mari cu daunele ca urmare a pagubelor produse de căderile masive de zăpadă şi de furtuna Eberhard.

Consolidarea distribuţiei prin canalul bancar este unul dintre obiectivele strategice din programul de lucru al VIG ‘‘Agenda 2020’’.

Obiectivul principal este creşterea businessului de asigurări generale prin colaborarea cu Erste Group. O condiţie în acest sens a fost fuzionarea companiilor compozite cu asigurătorii de viaţă ai Grupului specializaţi în bancassurance, un proces care a început anul trecut. Ultima dintre aceste fuziuni a fost finalizată în Cehia la începutul lui ianuarie 2019, conform calendarului.

Procesul de integrare se derulează în mod corespunzător în toate ţările, fapt reflectat şi de performanţa obţinută în primele şase luni din 2019.

Volumul total al primelor generate prin canalul bancassurance a crescut cu 8%, la 675 milioane de euro (asigurări de viaţă: creştere de aproximativ 7%; asigurări generale: creştere de aproximativ 12%). Businessul nou a crescut cu o rată anuală impresionantă de 13% în prima jumătate a lui 2019.

Companiile Grupului VIG colaborează cu Erste Group în 11 ţări: Austria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

Vienna Insurance Group (VIG) este format din aproximativ 50 de companii din 25 de ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO