Bănci și Asigurări

Vienna Insurance, castig de 52 mil. euro la noua luni

11.11.2008, 17:41 18

Vienna Insurance Group a obtinut in primele noua luni un profit brut de aproape 52 mil. euro pe piata locala, de peste zece ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, datorita vanzarii Unita catre grupul austriac Uniqa.

Acest rezultat este aferent companiilor Omniasig, Omniasig Life, Asirom, Unita si Agras (numai in primele doua trimestre) si exclude companiile BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata, a caror preluare de la Erste nu a fost inca finalizata. Aprobarile necesare de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor vor fi obtinute in urmatoarele doua saptamani, a declarat Gunter Geyer, directorul executiv al VIG.
Divizia de asigurari a BCR a fost preluata in cadrul unei tranzactii mai ample, care a cuprins toate operatiunile de asigurari ale Erste Grup din regiune. In afara de companiile de asigurari ale BCR, toate celelalte achizitii au fost finalizate deja. Profitul obtinut in Romania este al doilea ca marime obtinut de subsidiarele grupului din afara Austriei, dupa cel din Cehia, unde castigul a fost de 70,5 milioane de euro. 
Vienna Insurance Group (VIG) este liderul pietei locale a asigurarilor, cu o cota de piata de aproape 30% (incluzand Unita, dar fara companiile de asigurari ale BCR).
Primele brute subscrise de grup in Romania in primele trei trimestre au fost de 494,8 mil. euro, conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS), in crestere cu 64% fata de primele noua luni din 2007. Pe segmentul asigurarilor generale primele au fost de 466,2 mil. euro, iar pe asigurari de viata de 28,6 milioane de euro.
Din punctul de vedere al primelor, Romania este a treia piata externa pentru grup, dupa Cehia si Polonia.
"Cresterea organica a fost deosebit de puternica in Cehia, Romania si Polonia si pana acum nu am observat un declin al cererii de produse de asigurare in regiunea Europei Centrale si de Est", a spus Geyer.
Seful VIG spune ca piata asigurarilor din Romania este mult mai putin dezvoltata decat cea din Cehia, de exemplu. Prima medie de asigurare in Romania pe cap de locuitor este de sub 100 de euro, in timp ce in Cehia ajunge la 500 de euro pe an.
VIG a obtinut in primele trei trimestre prime brute subscrise de peste 6 miliarde de euro, in crestere cu 19,6% fata de aceeasi perioada din 2007. Profitul brut al grupului a urcat cu 25,5%, pana la 407 milioane de euro, iar pentru tot anul VIG si-a bugetat un castig brut de 540 de milioane de euro, care depinde insa de evolutia pietelor de capital in ultimul trimestru.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO