Bănci și Asigurări

Videoconferinţa ZF/BRD Sud & Sud-Vest. Tabla finanţărilor 2021. Felix Daniliuc, BRD Groupe Société Générale: Creşterea preţurilor materiilor prime, criza semiconductorilor, creşterea preţurilor la transport şi la energie vor avea un impact în costurile operaţionale ale IMM-urilor

Videoconferinţa ZF/BRD Sud & Sud-Vest. Tabla...

Autor: Ramona Cornea

20.10.2021, 10:02 119

Creşterea preţurilor materiilor prime, criza semiconductorilor, creşterea preţurilor la transport şi la energie vor avea un impact în costurile operaţionale ale IMM-urilor, crede Felix Daniliuc, directorului departamentului IMM din cadrul BRD Groupe Société Générale.

”Ceea ce vedem că se întâmplă în ultima vreme cu privire la creşterea preţurilor materiilor prime, criza semiconductorilor, creşterea preţurilor la transport, energie, toate acestea vor avea un impact în ceea ce înseamnă costuri operaţionale pentru IMM-uri. De asemenea, putem anticipa o creştere a dobânzilor, vedem creşterea inflaţiei, urmează să vedem evoluţia de curs valutar şi toate acestea vor avea un impact asupra evoluţiei indicatorilor financiari ai companiilor”, a declarat Felix Daniliuc în cadrul videoconferinţei ZF/BRD Sud & Sud-Vest. Tabla finanţărilor 2021.

Ce a mai declarat Felix Daniliuc în cadrul videoconferinţei:

·        Zona de Sud Sud-Vest este un motor al agriculturii. Zona de Sud a generat un volum relevant de creditare în IMM Invest şi Agro IMM Invest, atât investiţii, cât şi capital de lucru din zona agricolă, din cadrul companiilor cu profil agricol.

·        Starea actuală în care operează companiile atunci când vorbim de surse de finanţare este aparent paradoxală. Pe de o parte vedem că am avut echipe de consultanţi foarte bine pregătite, care cunosc foarte bine aspectele tehnice, avem IMM-uri care au deschidere pentru accesarea fondurilor europene, există demersuri de informare şi există informaţie. Cu toate acestea, percepţia generală din intervenţiile directe şi din feedback-urile ce au urmat după celelalte două videoconferinţe este că există un nivel de lipsă de cunoaştere şi chiar de reticenţă în accesarea fondurilor europene. Toate acestea nu fac decât să sugereze că este nevoie de mai mult şi de mai bine. Conferinţa noastră asta îşi propune.

·        Prin ceea ce facem noi cu aceste videoconferinţe adresăm un demers de informare şi de clarificare. Între timp, cred că trebuie adăugat şi un atribut de conştientizare. Sunt două obiective generice pe care ne dorim să le atingem cu aceste videoconferinţe: acela de a ajunge la un număr cât mai mare de IMM-uri care să dorească să acceseze un număr cât mai ridicat de fonduri, precum şi un obiect calitativ, cu privire la ce urmează să facem cu aceste fonduri, care este viabilitatea proiectelor pe care le finanţăm, care este efectul de multiplicare generic în economie şi de creştere al afacerilor respective.

·        Echipele de consultanţă au scos în evidenţă că trebuie urmărită o strategie de dezvoltare a afacerii care adresează nevoia de finanţare, care trebuie corelat cu nevoia de finanţare. Există ferestre de oportunităţi. Suntem în ferestre de necesitate când asistăm la un nivel ridicat de interes, la o disponibilitatea mai mare din rândul IMM-urilor pentru accesarea de fonduri europene.

·        Fondurile europene arată un nivel de încredere din partea companiilor, din partea finanţatorilor cu privire la planurile, investiţiile pe care şi le propun companiile. Programele de finanţare europeană reprezintă un element de ancoră, de stabilite şi de perspectivă sustenabilă pentru performanţa economiei.

·        Componenta de sustenabilitate – aici trebuie ştiut că în viitorul foarte apropiat percepţia, valoarea, imaginea unei companii se va face şi prin prisma atributelor legate de energia verde, de amprenta de carbon, de viziune cu privire la sustenabilitate şi dezvoltare sustenabilă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO