Bănci și Asigurări

Videoconferinţa ZF/BRD Sud-Est – Tabla Finanţărilor 2021. Ana Bobîrcă, vicepreşedinte, AOAR: Avem o pondere foarte mare a companiilor cu capitaluri negative în economie, este o problemă structurală

Videoconferinţa ZF/BRD Sud-Est – Tabla Finanţărilor...

Autor: Ramona Cornea

07.10.2021, 18:26 78

Ana Bobîrcă, vicepreşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), afirmă că ponderea companiilor cu capital negativ în economia locală este una foarte mare, iar asta este o problemă structurală a României.

”Avem o pondere foarte mare a companiilor cu capitaluri negative în economie. Este o problemă structurală această capitalizare redusă şi gradul de îndatorare foarte mare. Este o problemă ce trebuie corectată, este un dezechilibru al pieţei, de aceea este nevoie de intervenţie şi de aceea ne uităm la instrumentele financiare care să corecteze imperfecţiunea”, a declarat Ana Bobîrcă în cadrul videoconferinţei ZF/BRD Sud-Est – Tabla Finanţărilor 2021.

 

Ce a mai declarat Ana Bobîrcă în cadrul videoconferinţei:

·        Şi eu cred că intermediarii financiari au un rol semnificativ şi în creştere în viitoarea perioadă de programare. IMM Invest s-a dovedit a fi şi este în continuare un program de finanţare foarte util.

·        Aceste fonduri europene sunt nişte fonduri publice, sunt legate de nişte obiective şi de îndeplinirea unor ţinte, nu sunt fonduri obligatorii, ci corelate cu aceste ţinte. Ele pot fi pentru mediul public şi, în anumite condiţii foarte stricte, pentru mediul privat. De ce? Pentru că intervenţia publică în mediul privat ar trebui să pornească de la constatarea manifestării unor imperfecţiuni ale pieţei.

·        Atunci când piaţa singură nu poate să rezolve anumite probleme cu care se confruntă, politica publică pune la dispoziţie nişte instrumente, inclusiv instrumente de finanţare.

·        Finanţarea pentru mediul privat, indiferent de sursa ei, se supune regulilor de ajutor de stat, care şi acestea sunt foarte stricte şi au legătură cu acest mecanism al eşecurilor de piaţă.

·        IMM Invest este un program finanţat din fonduri naţionale, de aceea a beneficiat de unele flexibilităţi suplimentare. Chiar şi aşa s-a supus de ajutor de stat.  

·        Companiile care ar putea să acceseze finanţări le accesează pe cele de tip european în măsura în care se încadrează în aceste condiţii de acordare.

·        Prin PNRR, mai întâi cheltuim banii şi apoi primim decontarea, invers faţă de cum ne-am aştepta. În ceea ce priveşte ceea ce poate face un IMM pentru a se finanţa altfel, în mod evident o face apelând la bănci.

·        Cum se va putea finanţa un IMM prin viitorul PNRR, în principiu tot pe sistemul enunţat: direct, prin instrumente financiare,  şi indirect, participând la licitaţii publice.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO