Bănci și Asigurări

Videoconferinţa Cum trecem împreună criza. Omer Tetik, Banca Transilvania: România poate să folosescă momentul prezent ca o oportunitate de ralansare a investiţiilor publice în spitale, infrastructură. Sistemul bancar are resurse să susţină acest lucru

#trebuiesarepornimbusinessul #trebuiesapornimeconomia #trebuiesarepornimRomania

Omer Tetik, CEO, Banca Transilvania

Omer Tetik, CEO, Banca Transilvania

Autor: Cristina Bellu

14.04.2020, 10:47 790

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, consideră că România poate să folosescă momentul prezent ca o oportunitate de ralansare a investiţiilor publice în zone cheie precum sistemul de sănătate, infrastructură, în condiţiile în care sistemul bancar dispune de resurse pentru a susţine acest lucru

"Romania poate să folosească momentul acesta ca o oportunitate de relansare a investiţiilor publice. În spitale, infrastructură. Sistemul bancar are resurse să susţină acest lucru. Suntem parte din acest puzzle", a spus Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, în cadrul celei mai mari videoconferinţe pentru antreprenori “Cum trecem împreună criza”, organizată de Ziarul Financiar şi Banca Transilvania.

Alte declaraţii:

♦ Fiecare companie a început să faca planurile de supravietuire si dezvoltare financiara. Multi antreprenori s-au reprofilat si au inceput sa creeze alte businessuri.

♦ Anul trecut, când incepuse o discutie interna pentru o criza economica ne gandeam cine sunt factorii de decizie. Nimeni nu se gandeste ca orice stat nu are resure infinite, are niste constrângeri si atunci trebuie găndit totul foarte bine.

♦ Colaborarea dintre sistemul bancar, administraţia financiară si companii nu a fost foarte bună în trecut. Au fost multe decizii luate pe fondul panicii. Acum avem o şansă mare. Dupa ce trecem de criza medicala o să ne focusăm mai mult pe relansarea economica.

♦ Dacă reuşim să rezolvăm problema medicală şi ne întoarcem la businessurile noastre atunci putem da un mesaj de solidaritate economică şi atunci se poate rezolva situaţia.

♦ În legătură cu amânarea ratelor la bancă, până acum cifrele sunt sub asteptari, dar asta vine şi din cauza că s-a creat o încurcătură administrativă- o mare parte dintre clienţi sunt în aşteptare de amânare a ratelor. De la câteva mii de apeluri am ajuns la peste 30.000 pentru diferite operaţiuni.

♦ Nu sunt tranzacţii finalizate, aporoape 20.000 persoane fizice şi IMM-uri.

♦ Şi în criza trecută antreprenorii au arătat flexibilitate şi rezilienţă. Nu putem să implementăm un plan sănătos fără să avem jucătorii mari incluşi în planurile noastre.

♦ După declararea stării de urgenţă a fost o perioadă de panică în care oamenii au scos cash şi au făcut cumpărături, dar după acestă perioadă lucrurile au reintrat în normal. Primul semn de panică a fost gestionat destul de bine de sectorul bancar.

♦ Subdigitalizarea ţării şi faptul că multe operaţii se fac încă sub formă cash creează o presiune pe sistem. Am fi vrut să avem mai multă utilizare pe sericiile digitale.

♦ Creditarea- a fost o scădere bruscă a cererii. Pe de-o parte oamenii nu ies din casă, unii nu au putere financiară, iar alţii sunt în aşteptare. Este o logică buna. In perioada de volatilitate mare nu este o decizie bună să faci investiţii. Banca dă în continuare credite, dar cu sume sub din ce era înainte.

♦ Credite ipotecare – am acordat în luna martie destul de multe, dar ele veneau de la un flux anterior stării de urgenţă. În aprilie sumele sunt foarte mici, dar şi cererea este foarte mica.

♦ Cum relansăm businessul – BNR a făcut anunţuri de relaxare a capitalului. Sunt companii care încă sunt funcţionale. Sunt multe fabrici în zona industriei alimentare, a industrei textile care funcţionează bine.

♦ După revenie trebuie să facem o evaluare a pagubelor în sectoare. Sunt deja anunţare programe de investiţii, sistemul bancar este bine pregătit, lichiditatea este destul de mare în piaţă comparativ cu alte ţări.

♦Trebuie rezolvate datoriile dintre firme pentru a nu se crea un impact mare la credite neperformante. BNR, ANF, sectorul bancar, reprezentanţii companiilor trebuie sa se aseze la masa şi sa creeze un plan de revenire.

♦ Credem ca revenirea va fi în formă de V- noi aşteptăm o revenire destul de bună în al doielea semestru al anului.

♦ Temerea cea mai mare este legată de pandemie – dacă o să o vedem în viaţa noastră zi de zi, se vor schimba multe lucruri.

♦ O altă teamă este legată de neînţelegeri- suntem foarte divizaţi- dacă nu ne aşezăm împreună la masă, nu vom găsi soluţii optime. 



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO