Bănci și Asigurări

Videoconferinţa ”Cum trecem împreună criza”. Tiberiu Moisa, Banca Transilvania: Ne interesează modul în care companiile se poartă unele cu altele. Este important să menţinem fluxul de valori neîntrerupt

#zftrebuiesarepornimbusinessul #trebuiesarepornimeconomia #trebuiesarepornimromania

Tiberiu Moisa, director general adjunct Mid Corporate si IMM, Banca Transilvania

Tiberiu Moisa, director general adjunct Mid Corporate si IMM, Banca Transilvania

Autor: Alexandra Cepăreanu

14.04.2020, 11:42 417

În această perioadă de criză, generată de pandemia de COVID-19, este necesar ca fluxul de valori dintre companiile care sunt încă active să rămână intacte, iar acestea să îşi plătească datoriile între ele pentru a nu exista blocaje,  a spus Tiberiu Moisa, director general adjunct Mid Corporate si IMM, Banca Transilvania, în cadrul celei mai mari videoconferinţe pentru antreprenori “Cum trecem împreună criza”, organizată de Ziarul Financiar şi Banca Transilvania.

„Deşi avem acces să vedem multe experienţe individuale, ne intersează modul în care companiile se poartă unele cu alte şi cum influenţează aceste comportamente, pentru a ocroti acest flux. Încercând să supravieţuiască, fiecare companie trebuie să facă lucruri care să nu deranjeze pe alţii”, a spus Tiberiu Moisa.

El susţine că în această perioadă românii ar trebui să consume produse locale, să susţină micii antreprenori români, pentru a susţne lanţul şi fluxul de valori.

„Deşi consumăm alimente, când ne uităm la coş şi ne întrebăm cât din acel coş provine de la o fermă româneasc de talie mică sau medie, avem şi răspunsul. Sunt mulţi care vindeau în alte tipuri de afaceri care acum sunt închise. Hai să consumăm în mod conştient produse care ştim că sunt produse cât mai aproape de noi, pentru a creea valoare şi pentru a ne susţine unii cu alţii. Ceea ce văd din perspectiva ecosistemului este că dacă avem comportamente responsabile, pentru ca businessul să fie stabil şi să meargă mai departe, şi cu cât extindem aceste valori mai departe, aceste lanţuri valorice nu se rup, iar dacă fiecare propagă un comportament responsabi în jurul lui aceste lanţuri nu se rup.”

 

Ce a mai spus Tiberiu Moisa

Fluxurile dintre companii s-ar putea să se întreruptă. Creditul comercial, furnizor este foarte mare, dar e normal să fie mare.

Cele două priorităţi – susţinerea clienţilor care au nevoie de restructurare, şi susţinerea economiei care merge, unde există confuzie, simplul fapt că se vinde, că unele sectoare par că merg bine – precum industria alimentară-, nu înseamnă că acolo nu există probleme, sau că ele chiar merg bine. Aceste sectoare au nevoie de sprijin şi sunt între sectoarele pe care ne vom baza mai departe.

Ce facem cu economia funcţională, care merge? Acolo unde oamenii merg în fiecare zi la serviciu, care produc sau vând ceva? Am stabilit o prioritate în bancă pe facilitatea companiilor româneşti la programul de susţinere formulat de guvern, care dacă are curea de transmisie bună, iar aceste fonduri ajung repede în economie putem vedea un efect de multiplicare. Astfel vrem să contribuim cât de mult pentru a garanta cel mai mare volum de garanţii care să ajungă la economie, care ar ajuta la revenirea economiei.

Viaţa de dinainte de februarie nu era cea mai sustenabilă pentru economia românească. Deficitele comerciale – importuri mai mari decât exporturi, importam mai multe alimente decât consumam pe piaţa internă, inclusiv la sectoare care ar trebui să fie dominant româneşti.

Nu tot ceea ce se întâmplă în acest moment, chiar dacă situaţia de acum este foarte dură, nu totul este negativ pentru economie. Dacă reuşim să ne întoarcem ochii de la zbaterea pe care o are antreprnorul la nivel micro şi să ne uităm la nivelul macro, unde poate să existe o oportunitate istorică pentru economia românească. Sigur, ea are nevoie de management şi de gestiune, dar poate să fie o oportunitate să redresăm anumite dezechilibre, să începem să plusăm mai mult pe piaţa internă, pe consumatorii noştri, la fel cum a făcut Polonia în ultimii zece ani.

Să redresăm anumite deficite care pun presiune pe finanţele publice şi să folosim finaţele publice cât mai inspirat, relansând programe investiţionale în infrastructura de sănătate de exemplu sau infrastructura din agricultura, acest lucru ar putea să aibă un efect de vector care să menţină puterea de cumpărare a populaţiei în economie.

Nu tot ceea ce se întâmplă din punct de vedere economic este o veste proastă pentru România. Trebuie să fim obsedaţi nu de ceea ce nu avem ca ţară – în momentul asta ne lipsesc resursele Germaniei de exemplu- ci de ceea ce avem şi de cărţile pe care putem miza. Dar mai întâi avem nevoie să depăşim perioada de a înţelege unde ne aflăm în momentul de faţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO