Bănci și Asigurări

VIDEO ZF Live. Radu Georgescu, managing partner CFO Network: Companiile aşteptau un Cod fiscal cu reduceri de taxe, iar acum trebuie să-şi schimbe planurile

Autor: Roxana Rosu

15.12.2016, 00:08 949

„Suntem ca nişte furnici care nu se uită global, ca în 2008, ci la interesele noastre mici. România a creat un deficit pe salarii şi pensii pe care nu îl va putea acoperi pentru că nicio bancă nu-l va finanţa.“

Amânarea unor reduceri şi eliminări de taxe şi impozite anunţată de conducerea PSD după câştigarea ale­gerilor de duminică este o decizie bună din punct de vedere economic, dar dificilă pentru companii, creând un climat fiscal impredictibil, este de părere Radu Georgescu, managing partner CFO Network, firmă de consultanţă financiară şi fiscală. 

Potrivit Codului fiscal, TVA urmează să se reducă de la 1 ianuarie 2017 cu un punct procentual, la 19%, iar taxa pe stâlp şi euroacciza de 7 eurocenţi sunt eli­minate. În schimb, pre­şe­dintele PSD Liviu Drag­nea a cerut amânarea acestor decizii pentru 2018, când TVA ar urma să se reducă direct la 18%. În replică, premierul Dacian Cioloş a afirmat marţi seara că guvernul pe care îl conduce nu se va atinge de Codul fiscal, toate măsurile pe această temă urmând să fie luate de viitorul guvern.

„Economic, este o decizie înţeleaptă să amâne reducerile sau eliminările unor taxe şi impozite. Ele ar fi dus la un deficit foarte mare, de peste 7 miliarde lei. Dar din punct de vedere al companiilor, o schimbare în Codul fiscal cu două săptămâni înainte de finalul anului aduce impredictabilitate. Com­pa­niile deja modifică softurile con­tabile, de facturare, de produse, ca să poată aplica prevederule Codului fiscal de la 1 ianuarie“, a spus Radu Georgescu la ZF Live. El a precizat că TVA şi accizele sunt taxe pe consum, suportate de per­soa­nele fizice, iar reducerea lor nu ar fi dus oricum la noi creşteri majore de consum, ca în 2016.

„Creşterea consumului a fost peste 20% în acest an şi nu poate merge la fel de sus şi anul viitor. Se creează un decalaj între importuri şi exporturi. Deja creşterea consumului a încetinit în ultimele luni, un­deva la 8%.“ Practic, mo­dificarea neaştep­tată a Codului Fiscal creează probleme mai ales companiilor, care nu mai pot construi un business plan predictabil, deşi partidele politice au promis că nu vor mai opera schimbări legislative neplanificate. Potrivit consultantului fiscal, prin noul Cod fiscal antreprenorii vor plăti din ianuarie 5,5% CAS la dividende, iar plafonarea con­tribuţiei la asigurări de sănătate la cinci salarii medii brute va fi amânată.

„Persoana fizică trebuie să plătească o contribuţie din venituri. Ultimele comentarii de la Finanţe spun că această contribuţie nu se globalizează, ci se calculează individual pe tipuri de venit.  Încă nu au un soft care să adune sumele din aceste activităţi şi să calculeze o contribuţie totală din multiple surse.“

În opinia lui Radu Georgescu, România este, la fel ca în 2008, decuplată de la evoluţiile de politică monetară interna­ţionale, care o afectează însă indirect. Aşteptata creştere a dobânzii de referinţă de către FED se va resimţi imediat în pieţe, crescând preţul finanţării.

„Suntem ca nişte furnici care nu se uită global, ca în 2008, ci la interesele noastre mici. România a creat un deficit pe salarii şi pensii pe care nu îl va putea acoperi pentru că nicio bancă nu-l va finanţa.“

Astfel, eventualele creşteri de taxe în 2017 depind în mare măsură de ce se întâmplă macroeconomic, dacă dobânda de referinţă creşte, dacă statul român se va putea finanţa extern sau va avea nevoie de alte surse.

roxana.rosu@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO