Bănci și Asigurări

Video ZF Live. Bogza, preşedintele Bancpost: „Am început să fim mai prudenţi la acordarea creditelor. Avem legea dării în plată, dar şi semnale îngrijorătoare care vin din economie“

Autor: Alexandra Marcu

26.07.2016, 00:08 1255

Bancherii au devenit mai prudenţi şi sunt mai reticenţi să dea credite noi din cauza incertitudinii create odată cu apariţia legii privind darea în plată a imobilelor, dar şi ca urmare a unor semnale îngrijorătoare care vin dinspre economie, afirmă Mihai Bogza, preşedintele consiliului de administraţie al Bancpost, numărul 9 pe piaţă.

„Din cauza faptului că a apărut posibilitatea pentru un debitor să dea în plată casa, există o reticenţă justificată din partea băncilor în a da credite noi. În primul rând a avut loc o creştere a avansului din partea multor bănci şi atunci creditul este mai puţin accesibil clienţilor. Deci există o restrângere a cererii din acest motiv. Iar pe de altă parte, pentru că nu ştim ce altă variantă a acestei legi va apărea în viitor“, a declarat Bogza la emisiunea de business ZF Live.

El a arătat că imediat după intrarea în vigoare a legii privind darea în plată cererea de credite imobiliare a scăzut, reducerea fiind „substanţială“.

„Încercăm să compensăm prin alte activităţi, nu prin alte credite ipotecare, dar acest lucru nu se poate face peste noapte şi pentru că există multe iniţiative legislative şi pentru că pot apărea multe la care nu ne gândim. N-am fi avut niciodată fantezia să ne imaginăm o lege privind darea în plată în trecut. Probabil că până nu se va pronunţa Curtea Constituţională şi nu va reglementa situaţia creditelor aflate în derulare, nu putem să ne aventurăm.“

Bogza a arătat că încă se poartă discuţii pentru introducerea în sistemul dării în plată, printr-o lege suplimentară, a programului Prima casă, dar pot să fie şi alte variante. Totodată, există şi discuţii privind eliminarea plafonului de 250.000 de euro.

România cu această lege a făcut un pas într-un teritoriu necunoscut şi în mod cert diferit de ceea ce se consideră a fi un stat de  drept, pe două paliere: pe palierul faptului că legea se aplică retroactiv şi pe de altă parte atacul asupra pro­prietăţii, potrivit oficialului Bancpost.

„După cum a demonstrat legea dării în plată, nu poţi niciodată să iei în calcul toţi parametrii, pentru că oricând poate să vină o lege nouă şi să schimbe toate regulile jocului. Când ştii că s-a întâmplat o dată nu mai poţi fi sigur de nimic, eşti pe nisipuri mişcătoare.“

Bancpost este o bancă prudentă în acest moment privind evoluţia economiei, iar până când Curtea Constituţională nu va lua o decizie dacă este constituţională legea dării în plată nu reduce avansul în ceea ce priveşte creditele ipotecare.

Prudenţa bancherilor în acordarea cre­ditelor apare şi ca urmare a unor semnale în­grijorătoare care vin dinspre economie, în opinia lui Bogza.

„Am început să fim mai prudenţi la acor­darea creditelor. Am avut în timpul crizei o ex­pe­rienţă pe care nu o avusesem înainte: insolvenţele masive din economie. Economia are nişte indicatori care arată bine, dar are şi nişte indi­catori care semnalează pericol. Băncile reac­ţionează la lucrul acesta. După experienţa nega­tivă din 2008, băncile au început să fie mai atente la astfel de semnale.“

 

Ce a mai spus Mihai Bogza la ZF Live:

- Probabil că numărul băncilor din România va scădea. Acum numărul a ajuns la 37. Ritmul în care va scădea este mai greu de prevăzut. În momentul de faţă, din cauza dimensiunilor, sunt puţine ţinte de preluări, adică nu văd un interes pentru bănci care au 0,2-0,3% din piaţă.

- Fiecare bancă din Grecia are propria sa strategie privind subsidiarele de aici. În ceea ce ne priveşte pe noi, România este o piaţă stategică pentru Eurobank şi ca atare îşi propune să rămână în România.

- Sistemul bancar este un intermediar şi ca atare este un barometru al evoluţiei economiei. Economia românească are nişte indicatori care arată mai bine şi are şi nişte cifre destul de îngrijorătoare, care semnalează pericol.

Băncile reacţionează la lucrul acesta, după experienţa negativă din 2008 au început să fie mai atente la astfel de semnale.

- Sunt câteva mii de cereri de dare în plată. Toate sunt probabil stopate până când se verifică de către Curtea Constituţională. Dacă se va constata de către Curtea Constituţională că acele prevederi nu sunt constituţionale, debitorii care au încercat să dea în plată vor suporta cheltuielile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO