Bănci și Asigurări

Veşti bune pentru buget: încasările din TVA nu au mai scăzut în luna iunie pentru prima dată de la începutul pandemiei. Analiştii economici: Este încă devreme să tragem concluzii, dar credem că tendinţa se va păstra

Veşti bune pentru buget: încasările din TVA nu au mai...

Autor: Răzvan Botea

31.07.2020, 16:15 520

Încasările la bugetul de stat din TVA au fost în luna iunie 2020 de 5,3 mld. lei, similare cu încasările din TVA în luna iunie 2019. Este prima lună de la începutul pandemiei când încasările din TVA nu au mai scăzut. Spre comparaţie, în martie încasările din TVA la bugetul de stat au scăzut cu 82%, până la 780 mil. lei.

Analiştii economici consultaţi de ZF sunt de părere că această tendinţă de menţinere sau creştere a nivelul de încasări din TVA la bugetul de stat s-ar putea păstra, în condiţiile în care mai mulţi operatori economici şi-au reluat activitatea.

„Este posibil să avem o tendinţă cel puţin de păstrare a nivelului de încasare de TVA sau chiar o creştere. Am văzut că unii operatori au repornit activităţile. Partea cel mai puţin plăcută este că toată lumea aşteaptă ceva. Dacă apare un mic impuls care să pună în mişcare rotiţele economiei, putem reîncepe activitatea într-un ritm mai alert“, a declarat pentru ZF Adrian Benţa, consultant fiscal.

Laurian Lungu, profesor de eco­nomie, este de părere că la încasările la bugetul de stat se vede şi intervenţia statului în economie şi astfel este posibil ca datele să fie distorsionate. El spune că un indicator mai bun pentru evoluţia consumului este rata şomajului. Numărul de contracte de muncă suspendate aproape s-a dublat în ultima lună.

„Rămâne rata şomajului, iar în iulie numărul de şomeri a crescut foarte mult, iar acest lucru corelat cu încasările la bugetul de stat ne arată că sprijinul statului a fost foarte important pentru anumite companii în pandemie. Ne uităm la şomaj să vedem dacă revine consumul, dar perspectivele nu sunt chiar fericite“, a declarat pentru ZF Laurian Lungu.

Adrian Benţa mai spune că mulţi agenţi economici au plătit dările către stat, chiar dacă puteau opta pentru amânarea acestor plăţi, în condiţiile în care s-ar aduna o povară prea mare până la sfârşitul lunii octombrie, când expiră amânarea plăţii impozitelor pentru companii.

„În martie a fost dată ordonanţa 30 şi 29 prin care toate datoriile scadente după 21 martie aveau prorogat termenul de plată la 30 de zile după încetarea stării de urgenţă. Prin urmare foarte mulţi operatori economici nu au plătit TVA la timp, pentru că nu ştia nimeni ce se întâm­plă. Apoi şi-au dat seama că nu e bine să adune datorii şi încet-încet au plătit.“

Totodată, unele preţuri au crescut şi astfel şi valoarea TVA-ului plătit: „Pe de altă parte am avut şi o creştere a diverselor preţuri şi dacă preţurile sunt mai mari, automat şi încasările la stat din TVA cresc.“

Statul a încasat, de la începutul anului, 25,4 mld. lei din TVA, în scădere cu aproape 16% faţă de încasările de 30,1 mld. lei din primele şase luni din 2019. În luna martie, încasările la bugetul de stat din TVA au înregistrat un declin de 82% şi au fost de 780 mil. lei. În aprilie, statul a încasat din TVA 3,65 mld. lei, în scădere cu 17% faţă de aprilie 2019, iar în mai au venit la bugetul de stat 4,2 mld. lei, în scădere cu 19% faţă de mai 2019.

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe transmit, în informarea privind execuţia bugetară aferentă primei jumă­tă­ţi a anului 2020, că amânarea plă­ţilor unor obligaţii fiscale pentru unii ope­ratori economici a avut un impact bugetar de 10 mld. lei, iar statul a rambursat sume supli­mentare de TVA faţă de perioada simi­lară din 2019 în valoare de 2,94 mld. lei.

România are cel mai mare deficit de încasare de TVA din Uniunea Europeană. Astfel, diferenţa dintre cât şi-a apropus statul român să încaseze din TVA şi cât a încasat efectiv a fost de 35% în 2017, cele mai recente date, faţă de o medie europeană de 11%. România a pierdut din încasările de TVA circa 30 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO