Bănci și Asigurări

Veşti bune: BNR scade prognoza de inflaţie pentru 2020 la 3%, iar pentru 2021 estimează o inflaţie anuală de 3,2%

Veşti bune: BNR scade prognoza de inflaţie pentru 2020...

Autor: Claudia Medrega

11.02.2020, 11:41 793

BNR a diminuat uşor prognoza de inflaţie pentru 2020, de la 3,1% la 3%, iar pentru 2021 anticipeaza o creştere a preţurilor de consum cu 3,2%, după cum a anunţat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu la prezentarea Raportului  trimestrial asupra inflaţiei.

„Inflaţia va scădea sensibil până prin aprilie, probabil chiar sub 3%. Apoi, urmează o creştere treptată, dar în partea de sus al intervalului de variaţie pe orizontul pe care noi îl prognozăm”.

Rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată să reintre în interiorul intervalului din jurul ţintei începând cu T1/2020 (2,8%), pe fondul epuizării efectelor şocurilor de ofertă din anul 2019. Ulterior, se va plasa pe o traiectorie ascendentă, imprimată de presiunile de la nivelul inflaţiei de bază, dar va rămâne în interiorul intervalului ţintei.

Printre potenţialele cauze de abatere a ratei inflaţiei peste traiectoria proiectată se află evoluţiile economiilor zonei euro şi a celei globale (tensiuni geopolitice, vulnerabilităţi ale unor pieţe emergente), posibila escaladare a disputelor comerciale, finalizarea procesului Brexit, probabila încetinire a economiei chineze pe fondul extinderii epidemiei de coronavirus, conduita acomodativă a politicilor monetare ale BCE şi Fed.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO