Bănci și Asigurări

Verdict dur al prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu: Prin sistemul bancar, România exportă capital, deşi are nevoie să importe prin investiţii străine directe şi împrumuturi. Plasamentele externe ale băncilor au crescut accentuat, depăşind 10% din activele bancare

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR: Accesul scăzut la credit al firmelor şi populaţiei determină şi raportul foarte scăzut dintre credite şi depozite de numai 69% în iulie 2021, dificultăţi şi în conducerea politicii monetare, excedentul de lichiditate în lei înregistrat de bănci orientat către facilităţile de depozit la BNR, costuri uneori semnificative pentru BNR şi diminuarea profitului virat Ministerului Finanţelor.

Autor: Claudia Medrega

08.12.2021, 19:40 311

„Valuta plasată de băncile româneşti în străinătate la randamente foarte reduse se întoarce în scurt timp de la companiile-mamă sub formă de împrumuturi către statul român la dobânzi de 7-8 ori mai ridicate comparativ cu cele încasate de instituţiile de credit autohtone la «exportul» iniţial de valută“, afirmă prim-viceguvernatorul BNR.

Deşi România înregis­trea­ză deficite comer­cial şi valutar accen­tua­te, ceea ce deter­mi­nă o nevoie strin­gen­tă de importuri de capital de la ne­re­zidenţi sub forma investiţiilor străi­ne directe şi a împrumuturilor, în pre­zent, prin sistemul bancar, ţara noas­tră exportă capital, plasamentele ex­ter­ne ale băncilor fiind în creştere şi de­păşind 10% din total active, susţine Florin Georgescu, prim-viceguverna­tor al BNR.

„Plasamentele externe ale ins­tituţiilor de credit au cres­cut accentuat (depăşind 10% din activele bancare în luna septembrie 2020). Valuta plasată de băn­ci­le româneşti în străi­nă­ta­te la randamente foar­te reduse se întoarce în scurt timp de la cor­po­raţiile financiare inter­naţionale (com­pa­niile-mamă) sub for­mă de împrumu­turi către statul ro­mân la dobânzi de 7-8 ori mai ridicate comparativ cu cele încasate de instituţiile de credit autoh­to­ne la «exportul» iniţial de va­lută, ceea ce încarcă în mod total ne­justificat, dar cu continui­tate în timp cheltuielile bugetare“, a explicat Florin Georgescu într-o pre­zentare realizată cu ocazia lansării căr­ţii „Capitalism şi capitalişti fără ca­pi­tal în România“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO