Bănci și Asigurări

Verdict dur la Astra: necesar de capital de 490 mil. lei într-un an

Verdict dur la Astra: necesar de capital de 490 mil. lei...

Autor: Ciprian Botea

08.04.2014, 00:07 1923
Astra, cea mai mare companie locală de asigurări, ar avea nevoie de o majorare de capital de 490 milioane de lei (circa 110 mil. euro), din care 70 milioane de lei „într-o primă fază imediată“, conform raportului privind redresarea financiară a companiei întocmit de administratorul special KPMG Advisory.

Majorarea capitalului cu 490 mil. lei ar urma să aibă loc într-un interval de un an, în timp ce aportul de 70 mil. lei trebuie aprobat de acţionari în adunarea generală convocată la jumătate lunii mai. Raportul KPMG a fost aprobat ieri de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„Aprobarea planului de măsuri este primul pas important în procesul de redresare a societăţii. Ne bazăm pe sprijinul acţionarilor pentru recapitalizarea societăţii“, au declara reprezentanţii KPMG. Reprezentanţii Astra nu au formulat un punct de vedere până la închiderea ediţiei.

Astra a fost plasată sub administrare specială pe 18 februarie după ce un control al ASF a descoperit mai multe nereguli la societatea de asigurări, inclusiv scăderea indicatorilor de solvabilitate şi lichiditate sub minimul legal şi un nivel insuficient de reasigurare pe segmentul poliţelor property.

Administratorul special a mai identificat ca fiind necesare pentru redresarea asigurătorului următoarele măsuri: soluţionarea amiabilă a unui număr de litigii cu clienţii în care este implicată Astra, recuperarea unor împrumuturi acordate de companie şi ajunse la scadenţă şi plasarea în reasigurare a poliţelor property către reasigurători cu rating A.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.04.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO