Bănci și Asigurări

Venituri mai mici pe toata linia la Raiffeisen in trimestrul al treilea

Venituri mai mici pe toata linia la Raiffeisen in trimestrul al treilea

Steven van Groningen

12.11.2009, 23:25 34

Raiffeisen a inregistrat scaderi de venituri pe toate liniile -din dobanzi, din comisioane si din operatiuni pe pietele financiarein trimestrul al treilea fata de perioada similara din anul trecut,astfel ca profitul operational a coborat cu 24%, pana la 114milioane de euro, potrivit datelor prezentate la Viena debanca-mama.

Comparativ cu trimestrul al doilea din 2009, profituloperational inregistreaza totusi doar o scadere marginala, de 1,6%,potrivit datelor prezentate la Viena de grupul Raiffeisen, careconsolideaza operatiunile din Romania si Moldova.

Veniturile din dobanzi au coborat cu 20% fata de trimestrul treidin 2008, pana la 57,7 milioane de euro.

"Nu am transferat clientilor decat o parte din crestereacosturilor pentru sursele atrase", spune Steven van Groningen,presedintele Raiffeisen Bank.

Veniturile din comisioane au scazut in trimestrul al treilea cu22%, pana la 51,2 milioane de euro. Cea mai puternica scadere afost in zona veniturilor din operatiuni pe pietele financiare, de65%, pana la 4,8 milioane de euro.

"Veniturile din trimestrele trecute au fost mai mari datoritavolatilitatii mari a cursului de schimb, in timp ce in trimestrulIII cursul a fost relativ stabil", spune Van Groningen. Pe parteade costuri, Raiffeisen a reusit sa isi reduca cheltuielileadministrative generale cu 8% fata de trimestrul al treilea alanului trecut, pana la 71,7 milioane de euro. In trimestrul aldoilea costurile au fost chiar mai mici, de 68,3 milioane deeuro.

Din iulie si pana in septembrie Raiffeisen a renuntat la 217angajati, numarul total al salariatilor coborand la 6.395 depersoane. Fata de decembrie anul trecut, Raiffeisen a reduspersonalul cu 504 angajati, desi a inaugurat cini unitati, ajungandsa opereze o retea de 562 de unitati. Profitul net a coborat la 4,9mil. euro in trimestrul trei, in conditiile in care provizioaneleau urcat cu 10 mil. euro, la 39,9 mil. euro.

Bilantul se contracta

Soldul creditelor acordate clientilor a coborat la 4,19 miliardede euro in septembrie, cu 1,4% sub nivelul din iunie. Portofoliulde credite al Raiffeisen s-a redus constant din septembrie anultrecut, scaderea ajungand la aproape 10%. Ponderea creditelorcorporate in totalul finantarilor a coborat la 34,4%, fata de 36%in iunie, respectiv 37% in decembrie anul trecut.

"Scaderea mai mare a soldului creditelor corporate decat laretail este rezultatul unor rambursari mai mari fata de creditelenou-acordate pe acest segment", explica Van Groningen.

Finantarile in valuta reprezinta 64% din bilantul bancii.

Activele au coborat cu 8% doar in trimestrul al treilea, pana la5,84 miliarde de euro. Comparativ cu varful atins in martie, solduleste cu aproape un miliard de euro mai mic.

Van Groninge explica scaderea activelor cu aproximativ 700 mil.euro de la inceputul anului prin deprecierea leului fata de euro,care a depreciat valoarea activelor in echivalent euro, prinscaderea soldului creditelor, precum si prin reducerea rezervelorminime obligatorii constituite la BNR.

Depozitele atrase de la clientela au urcat cu 118 milioane deeuro in trimestrul al treilea, pana la 3,27 mld. euro. Fata deseptembrie anul trecut, soldul este totusi cu 6% mai mic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO