Bănci și Asigurări

Vătămările corporale i-au costat pe asigurători 318 mil. lei în primele nouă luni ale anului trecut

Vătămările corporale i-au costat pe asigurători 318...

Autor: Anelis Baciu

05.01.2016, 00:04 222
Companiile de asigurări au plătit despăgubiri pentru vătămări corporale şi daune morale acoperite prin poliţele de răspundere civilă auto (RCA) de 318 milioane de lei în intervalul ianuarie-septembrie al anului trecut, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Aproximativ 5.400 de dosare de daună pentru vătămări corporale şi daune morale au ajuns pe masa asigură­torilor, ceea ce în­seam­nă că dauna medie achitată s-a situat la 59.000 lei.

Sumele plătite pentru daune materiale şi vătămări corporale reprezentau la finalul lunii septembrie 22% din totalul despăgubirilor plătite de asigurători, în timp ce daunele materiale reprezentau 78%, echivalentul a 840 mil. lei.

Asigurătorii spun că daunele nepatrimoniale sunt în creştere şi reprezintă principalul factor pentru majorarea tarifelor pentru poliţele RCA. De altfel, daunele mari pentru vătămări corporale au constituit unul dintre argumentele aduse de companiile de asigurări în discuţiile cu transportatorii care au reclamat recent creşterea nejustificată a primelor RCA.

Euroins, Carpatica Asig şi Astra Omniasig au achitat cele mai mari despăgubiri în contul daunelor nepatrimoniale în primele nouă luni ale anului. Despăgubirile achitate de Euroins pentru vătămări corporale au cumulat 66 mil. lei, în timp ce Carpatica Asig şi Omniasig au plătit 55 mil. lei, respectiv 48 mil. lei.

Asigurătorii au sus­ţinut constant reglementarea despăgubirilor pen­tru daune morale şi vătămări corporale în baza unor bareme de calcul şi au realizat împreună cu Institutul de Medicină Legală un studiu care stabileşte o serie de bareme de traumatologie şi care oferă un reper al nivelului despăgubirii în funcţie de leziunile suferite de victima unui accident de circulaţiei. În prezent nu există o practică unitară a instanţelor judecătoreşti în materie de daune nepatrimoniale, ele fiind stabilite arbitrar.

Legiferarea modali­tăţilor de stabilire a daunelor morale este avută în vedere şi de ASF, care a inclus în strategia pe termen mediu şi lung pentru piaţa RCA înfiinţarea instituţiei evaluatorilor medicali profesionişti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO