Bănci și Asigurări

Vasilescu, BNR: Între 2004 şi 2008 intrau în România 16 mld. euro anual; aceşti bani nu mai vin

Vasilescu, BNR: Între 2004 şi 2008 intrau în România 16 mld. euro anual; aceşti bani nu mai vin

Foto: Octav Ganea

Autor: Marius Radu - Mediafax

20.10.2011, 11:33 1501

Intrările anuale de capital însumau în medie circa 16 miliarde de euro între 2004-2008, dar odată cu începutul crizei acest flux de bani s-a oprit, iar România trebuie să accepte că nu mai poate avea bunăstare din economisirea altor ţări, consideră Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

El a precizat că sumele au fost calculate de Banca Naţională a României.

În opinia lui Vasilescu, scăderea vitezei de rotaţie a banilor este explicată pe de o parte de "sărăcirea" statelor dezvoltate şi, pe de altă parte, de faptul că marile companii aşteaptă terminarea ciclului economic actual pentru a investi, informează Mediafax.

"Banii s-au cam retras de pe planetă. Sunt la adăpost. Companiile americane stau pe găleţi de bani, dar nu investesc", a spus Vasilescu.

Oficialul BNR a catalogat ciclurile economice din punct de vedere al exploziilor tehnologice. El a amintit că în istorie primul ciclu a început în 1720 cu o mare criză financiară urmat de investiţii în ştiinţele fundamentale. Penultimul ciclu s-a încheiat cu primul război mondial, iar această criză închide ultimul ciclu economic.

"În momentul de faţă, spuneţi-mi dumneavoastră ce tehnologii explodează? De-asta spun că se încheie un ciclu", a explicat Vasilescu.

El a arătat că şi populaţia trebuie să se obişnuiască cu gândul că se intră într-un nou ciclu economic, într-o nouă normalitate, diferită de cea cu care a fost obişnuită până acum.

"În vara asta eram la Paris şi, într-o piaţă de pe lângă Operă, am auzit tangouri celebre şi oameni de toate vârstele dansau. Şi am zis, iată, oamenii sunt în criză, criza e prezentă la Paris, peste tot în magazine, restaurante, dar oamenii încep să caute o nouă normalitate. Va trebui să ne trezim şi noi şi va trebui să căutam o altă normalitate", a povestit Vasilescu.

În România, noua nornalitate pleacă de la economisirea internă a societăţii româneşti, atât la niveltul populaţiei, cât şi la nivelul companiilor şi instituţiilor statului, a mai spus Vasilescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO