Bănci și Asigurări

Vârf de plată pentru Finanţe de peste 7 mld. lei în octombrie

Vârf de plată pentru Finanţe de peste 7 mld. lei în...

Autor: Claudia Medrega

17.09.2015, 00:08 902

Ministerul Finanţelor a încercat în ultimii ani să emită preponderent obligaţiuni pe plan intern, pentru extinderea maturităţii medii a portofoliului de titluri de stat şi evitarea acumulării unor vârfuri de plată riscante.

Trezoreria a majorat în ultimii ani ponderea emisiunilor de titluri pe termen mediu şi lung, cea mai mare parte a datoriei interne fiind reprezentată de obligaţiuni.

Ponderea datoriei denominate în lei scadente în termen de un an a coborât la 24% din total, iar maturitatea medie rămasă era la sfârşitul anului trecut de 3,6 ani.

Cu toate că Finanţele au încercat să extindă maturitatea portofoliului de titluri de stat nu a scăpat de vârfuri de plată. În martie 2015 a ajuns la scadenţă o emisiune de eurobonduri de 1 mld. de euro, iar la sfârşitul lunii aprilie a fost un alt vârf de plată al datoriei, ajungând la maturitate titluri de stat de 7 mld. de lei. De asemenea, în iulie au ajuns la ma­turitate obligaţiuni în euro emise pe piaţa locală de aproape 900 mil. euro. Un alt vârf de plată al datoriei va fi în octombrie, când ajung la scadenţă titluri de stat de peste 7 mld. de lei. În acest an, Trezoreria a împru­mu­tat circa 22 mld. lei. În 2014 s-au emis titluri de stat pe piaţa internă în valoare de 44,7 mld. lei, reprezentând 71,5% din necesarul de finanţare al administraţiei centrale. Ministerul Finan­ţelor a emis certificate de trezorerie cu sca­den­ţa de până la 1 an în sumă de 12,8 mld. lei şi obligaţiuni de stat în valoare de 31,9 mld. lei, din care 4,17 mld. lei au fost emise în euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO