Bănci și Asigurări

Valuta a batut leul si la numarul de conturi

09.02.2005, 00:00 18



Numarul conturilor deschise la bancile din sistem a crescut cu 4,1%, pana la 32.278.795, indica datele Bancii Nationale. Cea mai mare crestere au inregistrat-o conturile in valuta, dupa ce creditarea in moneda straina a fost aleasa de tot mai multi dintre clienti.



Numarul conturilor in valuta a crescut pe parcursul anului trecut cu 26%, pana la 3,2 milioane. Ponderea acestora in totalul conturilor deschise a crescut cu doua puncte procentuale, ajungand la 10% in decembrie. Numarul conturilor in lei a crescut pe parcursul anului trecut cu 2%, ajungad la 29 de milioane. Dinamica mai redusa se datoreaza insa si bazei de comparatie, substantial mai mare.



Numarul clientilor bancari a crescut pe parcursul anului trecut cu aproape 6%, ajungand in decembrie la 24.784.881.



Cea mai mare parte a clientilor bancari sunt persoane fizice, numarul acestora ajungand in decembrie la 23,8 milioane, in crestere cu 5,5% comparativ cu inceputul anului. Numarul acestor clienti depaseste astfel cu mult populatia tarii, in conditile in care nerezidentii au avut un acces limitat la serviciile sistemului bancar. Explcatia rezida in principal in faptul ca multi dintre clienti nu sunt inca fideli unei institutii de credit, lucrand cu mai multe banci deodata, in cautarea celei mai bune oferte pentru satisfacerea nevoilor lor. Astfel se ajunge ca aceasi persoana sa fie raportata de mai multe ori. Majoritatea bancilor au anuntat ca anul acesta va fi dedicat in special fidelizarii clientelei, in special prin calitatea serviciilor oferite, o data ce scaderea dobanzilor si intensificarea concurentei va lasa mai putin loc pentru astfel de metode de atragere a clientilor. Faptul ca un client lucreaza simultan cu mai multe banci este relevat si de numarul conturilor, care este subtantial mai mare.



Numarul clientilor societati comerciale cu capital privat a inregistrat o crestere de aproape 19% pe parcursul anului trecut, ajungand la 846.031. Rimtul inalt de crestere se datoreaza insa si bazei reduse de comparatie. Ponderea acestora in totalul clientelei bancare a crescut cu numei 0,3%, pana la 3,4%. Numarul clientilor societati coemrciale cu capital de stat a inregistrat o crestere minima, ajungand la 12.160.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO