Bănci și Asigurări

Valentin Lazea, BNR: Riscul lipsei de lichiditate nu trebuie subapreciat de banci

28.05.2008, 21:21 37

Doar unele dintre bancile locale au reactionat la indemnul BNR de a-si crea portofolii de obligatiuni pe care sa le utilizeze drept garantii pentru obtinerea de refinantari, a spus ieri Valentin Lazea, economistul sef al BNR.
In primavara, BNR a modificat normele privind lichiditatile, cerand bancilor sa creeze strategii speciale in domeniul managementului riscului de lichiditate. Totodata, guvernatorul Mugur Isarescu i-a indemnat in mai multe randuri pe bancheri sa fie foarte atenti la lichiditati si sa achizitioneze obligatiuni de stat, cu care sa poata garanta pentru credite luate de la BNR, in cazul in care ar ajunge sa aiba nevoie de refinantari.
"O parte din banci au inceput sa reactioneze. Altele nu, probabil in speranta ca banca-mama le va asigura lichiditati la nesfarsit", a aratat Valentin Lazea, la un seminar organizat de Finmedia.
Economistul-sef al BNR a subliniat ca perceptia potrivit careia sunt suficiente lichiditati in sistemul bancar romanesc poate fi inselatoare. "Riscul de lichiditate nu trebuie subapreciat", spune el, invocand exemplul recent al pietei americane, unde bancile au refuzat practic sa mai ofere credite desi aveau suficiente lichditati, din cauza lipsei de incredere in ceilalti jucatori.
BNR se afla inca in postura de debitor net fata de sistemul bancar, atragand surplusul de lichiditati in cadrul unor operatiuni saptamanale. Totusi, sumele sterilizate de BNR au coborat la 5-6 miliarde de lei in prezent, de la aproape 20 de miliarde, in urma cu doi-trei ani.
"BNR a atras atentia in repetate randuri ca sistemul bancar romanesc se indreapta dinspre o perioada cu exces de lichiditate spre perioade in care coexista excedent de lichiditate cu deficit de lichiditate si ca atare bancile trebuie sa se ingrijeasca de acest aspect", a reamintit Lazea. Spre exemplu, la sfarsitul lunii aprilie lichiditatea de pe piata monetara a scazut puternic, dupa ce companiile au facut plati importante catre Trezorerie, sub forma de taxe si impozite. Contul Trezoreriei este administrat tot de BNR, astfel ca guvernatorul spune ca si aceasta este o forma indirecta de sterilizare.
In alta ordine de idei, Lazea a adus in discutie utilitatea adoptarii unor masuri prudentiale mai stricte. El a dat exemplul Bancii Centrale a Spaniei, care a impus bancilor sa constituie provizioane mai mari, in functie de viteza de crestere a creditului. Aceasta abordare a permis ca sistemul bancar spaniol sa nu fie afectat de probleme aparute pe piata imobiliara.
Si BNR a decis in februarie sa majoreze cotele de provizionare pe care bancile trebuie sa le aplice pentru creditele in valuta acordate persoanelor fizice, masura aplicandu-se din luna martie. Lazea a aratat ca este inca prea devreme pentru a se evalua impactul acestor masuri si nu a comentat posibilitatea ca BNR sa aplice noi masuri de ordin prudential, mentionand doar ca modelul spaniol "trebuie studiat cu atentie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO