Bănci și Asigurări

Valentin Lazea, BNR: Daca o tara va avea crestere economica in Europa, aceea va fi Romania

03.02.2009, 19:11 52

Economia romaneasca ar trebui sa creasca anul acesta, deoarece este mai putin dependenta de exporturi si de credite bancare decat altele din regiune, spune Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale.
"Vom putea avea o crestere economica anul acesta si exista patru argumente pentru care Romania sta mai bine decat statele din regiune: nu are consiliu monetar, este relativ independenta de importurile energetice, are un raport exporturi in PIB foarte mic, de circa 25%, si o pondere a creditelor in PIB de 40%, cea mai mica din regiune", a explicat Lazea.
El considera ca daca Romania nu va obtine anul acesta crestere economica, niciun alt stat din Uniunea Europeana nu va inregistra.
Anul trecut Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere reala cu 7,9%, potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, care vede pentru anul acesta o crestere economica de 2,5%. Analistii financiari sunt insa tot mai pesimisti, dupa ce ultimele luni au adus date dezamagitoare privind evolutia economiei. Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, si-a redus estimarea privind cresterea economica in 2009 la 1,2%, de la peste 4%, cat vedea in toamna. Alti analisti sunt chiar mai pesimisti, vazand posibila o contractie.
"Raportul exporturi in PIB este, in cazul Romaniei, de 25%, comparativ cu 70%-90% in alte cazuri, precum Cehia si Slovacia. Ceteris paribus, o criza pe pietele de export, ne afecteaza mult mai putin. Similar, raportul credite in PIB este cel mai mic din regiune, similar celui din Polonia, iar o criza de creditare ne afecteaza mai putin", a explicat Lazea.
Ponderea creditului privat in PIB a ajuns anul trecut la circa 40%, fata de niveluri de peste 100% in zona euro. In noiembrie si decembrie creditul privat a scazut insa in termeni reali, potrivit datelor bancii centrale.
 
Atuuri
  • Exporturile reprezinta doar 25% din PIB, fata de 70%-90% in Cehia sau Slovacia,
  • Evolutia libera a cursului de schimb, fata de regimurile de curs fix
  • Romania are importuri relativ mici de energie
  • Ponderea creditului in PIB este de 40%, unul dintre cele mai reduse din regiune.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO