ZF Bankers 2021

Urmează ZF Bankers 2021, 6-7 iulie. Cum şi cât vor reuşi băncile să capteze din revenirea de după criză şi apoi din creşterea economică solidă la care speră toată lumea

15.06.2021, 00:07 Autor: Cristian Hostiuc

Cel mai important eveniment dedicat industriei bancare - ZF Bankers revine pe 6-7 iulie, cu a X-a ediţie, un bun prilej pentru a vedea cum se descurcă bancherii cu revenirea atât a economiei, cât şi a clienţilor şi cum se pregătesc pentru aşteptata creştere economică la care speră toată lumea.

Spre deosebire de acum 10 ani, criza COVID este o oportunitate pentru băncile din România de a creşte din nou mai mult decât economia, ceea ce nu s-a întâmplat de mult. În 2020, economia a scăzut cu 3,9%, dar sistemul bancar a crescut cu peste 10%, iar creditarea cu peste 5%. Este adevărat că dacă nu ar fi existat IMM Invest, programul guvernului de a acorda garanţii băncilor, ca acestea să dea împrumuturi firmelor, sistemul bancar nu ar fi crescut, cel puţin pe partea de creditare.

În 2020, atât persoanele fizice, cât şi companiile au ţinut mai mulţi bani în conturile de economii şi de depozit decât au cheltuit. Pachetul de garanţii acordat de stat firmelor face parte din pachetul naţional de sprijin al guvernului pentru economie, pentru business, pentru companii, pentru persoanele fizice, în criza COVID şi este ceva normal. Nimeni nu ar rezista de unul singur în business când vine o pandemie, care a obligat întreaga lume să-şi închidă graniţele şi economia.

Întrebarea va fi ce vor face băncile, cum vor susţine creditarea pentru firme, mai ales cele antreprenoriale româneşti, care nu au susţinerea unui acţionar extern puternic, atunci când pachetele de sprijin şi de garanţii se vor retrage şi când împrumuturile bancare vor trebui să fie date fără nici o plasă de sprijin, alta decât capitalul băncii.

Băncile vor să dea mai multe credite, au suficientă lichiditate internă şi nu mai depind de resursele externe, dar economia, chiar şi pe creştere, nu produce suficiente companii bancabile. În continuare, firmele se bazează pe creditele furnizor, care continuă să fie de trei ori mai mari decât împrumuturile pe termen scurt, capitalul de lucru acordat de bănci. Economia şi businessul nu au devenit mai sofisticate peste noapte, poziţia financiară a companiilor nu s-a îmbunătăţit peste noapte, iar vânzările nu au crescut spectaculos, astfel încât economia să devină mai bancabilă.

Cum va arăta creditarea după retragerea măsurilor de sprijin ale guvernului, chiar şi ale BNR, care controlează dobânda, dar se confruntă acum cu creşterea inflaţiei, reprezintă una dintre temele de discuţie la ZF Bankers 2021. Principalii bancheri din piaţă vor veni în faţa publicului ZF, fie fizic, fie online, pentru a discuta despre anul bancar şi economic 2020, dar mai ales despre perioada de după revenirea economică atât de spectaculoasă, cu care se confruntă România.

În ciuda rezultatelor economice macro bune, peste aşteptări, economia acumulează deficite bugetar, comercial şi de cont curent, care la un moment dat trebuie să fie corectate.

Întrebarea pentru toată lumea, în special pentru bancheri, este legată de impactul acestor corecţii, atunci când vor veni asupra clienţilor, fie companii, fie clienţii de retail, adică persoanele fizice.

ZF Bankers este un format de schimburi de idei între bancheri şi piaţă pentru a discuta despre provocările economice, de business şi bancare ale României, totul într-un context european şi global în continuă mişcare cu lovituri din toate părţile (creşterea preţului materiilor prime, creşterea inflaţiei, supralichiditatea imensă din pieţele financiare).