Bănci și Asigurări

Urmează ZF Bankers 2020, 14 – 15 iulie. Cum vor traversa băncile din România noua criză? Cine vrea şi poate să câştige teren în noile condiţii de risc?

Participanţi la ZF Bankers Summit’19

Participanţi la ZF Bankers Summit’19

Autor: Cristian Hostiuc

02.07.2020, 00:05 372

ZF Bankers, cel mai important eve­ni­ment anual dedicat industriei bancare din România, ajuns la a noua ediţie, re­vi­ne pe piaţă la mijlocul lunii iulie – 14-15 – având ca subiect de discuţie im­pac­tul aces­­tei crize asupra economiei, compa­ni­ilor şi clienţilor de retail şi modul cum băn­cile din România vor traversa această pe­rioadă: cât de mult sau de puţin vor fi afec­­tate, cum se vor schimba modelele de busi­ness sau cum se va accelera digitali­zarea şi care vor fi câştigătorii.

Spre deosebire de criza de acum un de­ce­niu, care a lăsat urme adânci în sis­te­mul ban­car – creditele neperfor­mante au ajuns la 30%- băncile sunt acum mult mai bine pregătite, ex­punerea ex­ternă faţă de gru­purile-mamă este mult mai re­dusă sau chiar deloc, porto­foliul de credite nu mai este atât de expus pe valută (mai pu­ţin de 30% este expunerea pe valută faţă de 70% acum 10 ani), băncile au mai multe depozite de­cât credite acordate, cursul leu/euro este mult mai stabil (în 2008-2009 cursul a crescut cu 30% în şase luni, iar acum a crescut cu doar 1% în trei luni), iar do­bân­zile la lei sunt infinit mai mici (do­bân­da medie la credite este de 6,5% faţă de 15-18% acum un deceniu).

Având în vedere că în ultimii 10 ani finan­ţarea în România a trecut de pe euro pe lei, BNR a devenit cel mai im­por­tant factor de stabilitate pe piaţa mo­­netară prin injecţiile de lichiditate rea­­lizate, care au redus tensiunile dintre bănci sau dintre bănci şi stat de pe piaţa titlurilor de stat.

BNR a redus dobânzile de pe piaţa inter­bancară, ceea ce se reflectă în scă­derea ratelor lunare la credite, iar pro­mi­siunea este că acest trend de scădere va continua.

Închiderea economiei din martie, aprilie, mai a accelerat procesele de di­gi­talizare a operaţiunilor bancare, un trend care va continua în încercarea băn­cilor de a-şi reduce costurile, de a-şi dimi­nua prezenţa fizică şi mai ales de a ţine pasul cu noii jucători gen Revolut cu peste 1 milion de clienţi români, care în­cep să capete audienţă tot mai mare în rândul clienţilor de retail.

Dar atâta timp cât aceşti operatori veniţi dinspre tehnologie nu dau cre­di­te, unde este adevăratul business, băn­cile nu au de ce să îşi facă griji.

Cine va câştiga teren în această cri­ză, cine vrea şi poate să câştige teren este o altă întrebare. Pentru că a câştiga co­te de piaţă acum înseamnă asumarea unor ris­curi mai mari în condiţiile în care aface­rile, companiile bancabile şi cre­ditele sigure sunt limitate şi deja securizate.

Programul IMM Invest cu garanţii date de stat de 15 mld. lei va ţine pe linie cre­ditarea şi îi va aduce o uşoară creş­te­re. Mai rămâne de văzut dacă pro­iectele de investiţii la care s-au angajat compa­niile din acest program vor avea rezul­tate pozitive astfel încât aceste finanţări să nu ajungă apoi credite neperformante şi să înceapă apoi o luptă între bănci şi Fondul de Garantare.

Economia României nu are în această criză o problemă de lichiditate, mai ales pe valută, ci de cerere, care a scăzut cu 30% şi de model de business – investiţiile străine nu mai vin, învestiţiile private ale companiilor sunt în stand-by, iar investiţiile statului sunt pe hârtie şi mai trebuie timp ca să devină o realitate de impact.

Principalii bancheri din România, consultanţii, avocaţi şi analişti vor încerca să creioneze la ZF Bankers 2020 imaginea actuală a sistemului bancar, care este impactul crizei în economie şi mai ales să discute cum va fi revenirea economică şi în cât timp.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO