Bănci și Asigurări

Urmează un val de plăţi de dividende de sute de milioane de euro din băncile din România spre acţionarii din Austria, Franţa, Italia, Olanda sau alte ţări. Cât de mult va scădea solvabilitatea băncilor? Băncile din România au trimis la acţionari în 7 ani dividende de circa 2 mld. euro (10 mld. lei), conform BNR

Solvabilitatea sistemului bancar poate scădea cu circa 2 puncte procentuale după reluarea distribuţiei de dividende, potrivit evaluărilor BNR Banca Transilvania a aprobat 500 mil. lei pentru dividende în numerar Dividendele totale pe care BCR ar vrea să le distribuie trec de 871,9 mil. lei, din care 71,78 mil. lei sunt dividende de plată înainte de 30.09.2021 şi 800,14 mil. lei sunt dividende de plată după expirarea restricţiilor.

Băncile din România, une­le controlate de gru­­puri financiare stră­i­ne din ţări precum Austria, Franţa, Italia, Olanda sau Grecia, au primit undă ver­de de la BNR să plă­teas­că di­vi­­den­de că­tre acţionari după pauza din ul­ti­mii aproape doi ani impusă de efec­tele nefa­vorabile ale pandemiei de COVID-19.

În 2020, anul izbucnirii pande­mi­ei, unele dintre băncile mari care se pregăteau să dea acţionarilor divi­dende din profiturile mari obţinute în 2019 au revenit asupra deciziilor şi s-au răzgândit, la recomandarea BNR, având în vedere şi impactul ne­favo­rabil al crizei coronavirusului asu­pra eco­nomiei, şi au decis să folo­sească mare parte din profituri pen­tru con­so­lidarea fondurilor proprii şi pentru in­vestiţii. Şi în 2021 a conti­nuat limi­ta­rea privind distribuirea di­vi­den­delor aferente câştigurilor din 2020 sau 2019, iar băncile au putut să alo­ce cel mult 15% din câştigurile cu­mu­late pe cei doi ani pentru dividende.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.