Bănci și Asigurări

UPDATE: Finanţele au luat 1,3 mld. euro la 4,8%

Finanţele au luat 1,3 mld. euro la 4,8%

Autor: Razvan Voican

25.11.2010, 15:59 25

Ministerul Finanţelor a obţinut astăzi 1,3 mld. euro laemisiunea de obligaţiuni de stat pe trei ani, cu cupon de 4,5%.Randamentul a fost de 4,8%. Finanţele au de rambursat un împrumutde 1,4 mld. euro care ajunge la scadenţă.

Cererea totală de subscriere a fost de peste 2 mld. euro.Randamentul până la maturitate aferent preţului maxim acceptat afost de 4,8%. Suma exactă atrasă a fost de 1,319 mld. euro, dincare băncile au subscris 1,042 mld. euro.

Statul nu a acceptat să plătească mai mult de 4,8%, deşi dindiscuţiile anterioare cu potenţialii investitori rezultase o sumăposibilă de 1,6 mld. euro, care ar fi acoperit rambursarea datorieiscadente şi lăsa ceva în plus în trezorerie.

Surse bancare afirmă că au fost clienţi străini care ar fi cerutdobânzi mai mari de 5% pentru a investi în titlurile româneşti.

Conform unor surse de pe piaţă, principalii finanţatori aistatului sunt BCR, BRD, Raiffeisen şi Banca Transilvania, careaveau şi cele mai mari sume plasate la vechiul împrumut de 1,4 mld.euro.

Licitaţia a avut loc în contextul afirmaţiilor de ieri aleşefului FMI privind o posibilă intrare a României în încetare deplăţi, contrazise azi ferm de guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Totel a vorbit însă despre o posibilă rambursare a datoriei de 1,4mld. euro, considerând că ar fi fost mai bine ca licitaţia deastăzi să fie amânată, mesaj care a stârnit nedumerire pe piaţă înabsenţa unor clarificări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO