Bănci și Asigurări

Unul dintre motivele vânzării Volksbank: pierderi de 1,7 mld. lei în ultimii patru ani. Ce se va întâmpla cu clienţii şi angajaţii Volksbank

Unul dintre motivele vânzării Volksbank: pierderi de...

Autor: Liviu Popescu, Ciprian Botea

12.12.2014, 15:00 6396

Subsidiara locală a Volksbank, preluată de Banca Transil­vania, a avut pierderi cu­mulate de peste 1,75 miliarde de lei (circa 400 mil. euro) în ultimii patru ani din cauza problemelor cu creditele neperformante, iar acţionarii au fost nevoiţi să majoreze în mai multe etape capitalul băncii.

Pierderile din ulimii patru ani sunt de aproape patru ori mai mari decât profiturile cumulate din perioada 2004-2009. Volksbank activează pe piaţa locală din mai 2000, iar în perioada de boom economic s-a dezvoltat puternic, exclusiv pe baza liniilor de finanţare primite de la acţionari.

Criza i-a prins pe austrieci cu un portofoliu dezechilibrat, concentrat în sectorul de real estate şi în zona finanţărilor imobiliare de retail. Doar în anul 2012 banca a avut pierderi de peste 750 milioane de lei, din cauza pro­vizioanelor constituite pentru aco­perirea creditelor neperformante.

La problema creditelor neperfor­mante s-au mai adăugat şi procesele cu clienţii care acuzau clauze abuzive în contracte. Banca are, de asemenea, un portofoliu important de credite în franci elveţieni, o monedă care s-a apreciat cu 60% în perioada de criză. Banca încearcă acum o soluţie de conversie acestor credite în lei sau euro, cu reducerea unei părţi din datorie.

Volksbank urcase pe locul trei în sistemul bancar local în 2009 şi 2009, când ajunsese la active de 22 miliarde de lei şi o cotă de piaţă de aproape 7%. Acum, banca se află pe locul zece în piaţă, cu active de 13 miliarde de lei şi o cotă de piaţă de circa 3,5%.

După izbucnirea crizei acţionarii băncii au fost nevoiţi să aducă în mod constant capital pentru a acoperi pierderile şi pentru a menţine banca în limitele legale privind indicatorii de prudenţialitate. Volksbank ajunsese la o rată a creditelor neperformante de 30%, dar în prezent ponderea este de numai 8% după ce în vară a fost vândut un portofoliu credite rele de 490 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO