Bănci și Asigurări

UNSAR reacţionează la articolul din Ziarul Financiar privind disputa între companiile de asigurări şi furnizorii de servicii medicale: Consumatorii sunt dezinformaţi

UNSAR reacţionează la articolul din Ziarul Financiar...
14.07.2017, 18:56 528

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) considera ca informatiile lansate ieri in presa de un partener din randul furnizorilor de servicii medicale, referitoare produsele de asigurare de sanatate, dezinformeaza consumatorii.

Piata de asigurari private de sanatate este strict supravegheata de Autoritatea de Supraveghere Financiara si strict reglementata prin acte normative ample: capitolul X din Legea Sanatatii (Legea 95 / 2006), Norma metodologică privind asigurarile voluntare de sanatate (aprobata prin Ordinul comun Ministerul Sanatatii Publice si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor - nr.365/1/2007).  Astfel, statul are permanent informatii cu privire la evolutia acestei piete.

UNSAR considera ca pentru atingerea obiectivelor de sanatate si protectia consumatorilor este necesara aducerea prevederilor  referitoare la abonamentele medicale la un nivel de reglementare si raportare in directa corelatie cu facilitatea fiscala acordata. In Codul Sanatatii anuntat de autoritati, abonamentele medicale ar putea fi definite si reglementate, usurandu-se astfel procesul de control.

Articolul publicat de Ziarul Financiar: A început războiul. Furnizorii de abonamente medicale atacă asigurătorii: Ceea ce vindeţi nu sunt asigurări de sănătate, sunt abonamente mascate

In prezent, statul nu poate avea evidenta asupra serviciilor medicale prestate in afara sistemului public de sanatate, desi deductibilitatea fiscala a fost extinsa si pentru abonamentele medicale. Nu exista nici un studiu care sa indice ca implementarea unei reglementari similara celei pentru asigurari private de sanatate poate proteja consumatorul si statul de eventuale efecte negative in situatia in care furnizorii de servicii medicale s-ar confrunta cu dificultati in derularea activitatii.

In cadrul grupurilor de lucru pentru dezvoltarea pietei asigurarilor de sanatate, UNSAR a propus in mod proactiv implementarea unui sistem de raportare integrata a serviciilor medicale care sa permita interconectarea datelor legate de cheltuielile cu sanatatea, atat ale statului, cat si ale celor doua instrumente private de sanatate, pentru ca statul sa aiba permanent radiografia starii de sanatate a populatiei, pe baza careia poate dezvolta programe de sanatate axate pe nevoia romanilor, dar si raportate la principiul cost-beneficiu.

Produsele de asigurare de sanatate sunt cuprinzatoare, companiile oferind o paleta larga de servicii, cu beneficii multiple pentru consumatori acoperind un spectru de riscuri complex, cat  si pentru sistemul public de sanatate, prin degrevarea de cheltuieli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO