Bănci și Asigurări

UNSAR: Asigurătorii pot plăti 1,45 mld. euro în caz de cutremur major

UNSAR: Asigurătorii pot plăti 1,45 mld. euro în caz de...

Autor: Anelis Baciu

24.07.2015, 00:03 255

Doisprezece companii de asigurări, care deţin circa 80% din piaţa locală, au o capacitate de plată a despăgubirilor în caz de cutremur major de 1,45 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că ar putea acoperi daune cu aproape 60% mai mari decât cele generate de seismul din 1997, arată un studiu realizat de brokerul AON Benfield, la cererea UNSAR (asociaţia asigurătorilor locali).

Capacitatea de plată a daunelor este generată de contractele de reasigurare încheiate, ceea ce înseamnă că reasigurătorii vor suporta cea mai mare parte a daunelor în caz de cutremur. Allianz-Tiriac, Asirom, Astra, Carpatica, Certasig, Euroins, Garanta, Generali, Gothaer, Groupama, Omniasig si Uniqa sunt cele 12 companii luate în calcul de AON Benfield.

„Testul de stres derulat de ASF ia în calcul un scenariu agravat din mai multe puncte de vedere. Este un scenariu bazat pe o severitate dusă la extrem şi nu este legat de realitate. Ceea ce s-a întâmplat până acum în lume nu susţine acest scenariu de stres. Nu contestăm modalitatea de calcul a ASF, însă vrem să nuanţăm interpretările şi să transmitem mesajul că marea majoritate a asigurătorilor sunt în stare să plătească despăgubirile“, a declarat Remi Vrignaud, preşe­dintele UNSAR.

Testul de stres în caz de cutremur realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară împreună cu un grup de consultanţi externi a luat în calcul intrarea în incapacitate de plată a companiilor de reasigurare şi a exclus franşizele. Rezultatul evaluării a scos la iveală faptul că nicio companie de asigurări generale nu ar avea capacitatea de plată a despăgubirilor într-un astfel de scenariu, iar deficitul de capital s-ar situa la aproape 10 miliarde de lei.

Vrignaud spune că rezultatele testului ar fi similare şi pe alte pieţe europene care au o expunere la riscuri catastrofale la nivelul celei din România. „Testul de stres prezentat de ASF este foarte util şi arată nevoia de reasigurare. Însă se pune întrebarea cât de relavant este în condiţiile în care nu are în vedere realităţile istorice.“

Companiile de asigurări au achitat despăgubiri în valoare de 909 milioane de lei în cazul cutremurului din 1977 care a avut o magnitudine de 7 grade pe scara Richter.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO