Bănci și Asigurări

UNSAR: Anual, din fiecare 20 de maşini înmatriculate în România, cel puţin una produce un accident în trafic despăgubit pe RCA

UNSAR: Anual, din fiecare 20 de maşini înmatriculate...

Autor: Mircea Nica

12.10.2021, 18:10 153

La fiecare 20 de maşini înmatriculate în România, cel puţin una produce accidente în trafic soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale şi decese, despăgubit pe RCA, iar frecvenţa poate varia, ajungând şi la 22% în zona transportului de mărfuri potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR).

Pe segmentul persoanelor fizice, proprietarii de maşini cu vârsta de până în 30 de ani înregistrează cea mai mare frecvenţă a accidentelor, la toate categoriile de motorizare. Astfel, la motoarele sub 1.200 cmc frecvenţa este de 6,4%, la motoare între 1.201 şi 1.400 cmc frecvenţa este ed 6,2%, ia rpentru motoarele de peste 2.500 cmc frecvenţa depăşeşte 11%, susţin reprezentanţii UNSAR.

Totodată, frecvenţa şi gravitatea accidentelor în România reies şi din datele Poliţiei Române. Astfel, în medie, în fiecare zi a anului 2020 s-au produs 17 accidente grave, soldate cu pierderi de vieţi sau răni grave, în ciudat contextului pandemic. Din cele 22.836 accidente, peste un sfert au fost grave.

În acest context, indicatorii care ţin de daunalitate, respectiv rata daunei RCA (raportul dintre daunele plătite şi primele încasate) sunt printre cei mai mari din Europa. În primul semestru din 2021, acest indicator s-a situate la circa 84%, cee ace înseamnă că din 100 lei încasaţi din prima RCA, 84 sunt plătiţi către păgubiţi sau sunt utilizaţi la constituirea de reserve. La această rată a daunei trebuie adăugate taxele de funcţionare, precum şi cheltuielile de distribuţie şi administrare. Astfel, rata combinată tehnică pentru RCA a devenit în acest interval de timp peste 116%, au mai transmis reprezentanţii UNSAR.

În prezent, poliţa RCA acoperă daune materiale de 1.22 mil. euro şi prejudicii de 6,07 mil. euro pentru vătămări corporale şi decese atât pentru accidente produse în România, cât şi în alte state ale Spaţiului Economic European. Există şi state membre în care reglementările stabilesc că în baza poliţei RCA, indiferent de statul membru de înmatriculare al vehiculului asigurat, se acordă despăgubiri nelimitate pentru vătămări corporale şi deces şi/sau daune materiale.

Prin urmare, industria de asigurări, pe lângă îndemnul la adoptarea unui comportament preventive la volan, atrage atenţia şi asupra unor soluţii legislative, care ar putea produce schimbări pozitive precum reglementarea baremului traumatologic în baza căruia să se calculeze despăgubirile morale pe cale amiabilă, în caz de vătămare corporală sau deces şi introducerea unui preţ de referinţă orientativ pentru evaluarea despăgubirii, atât în ceea ce priveşte partea de reparaţii, cât şi de rent-a-car.

Preţul de referinţă pentru evaluarea despăgubirii este inclusă în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă de modificare şi completare a Legii 132/2017 privind RCA, dar care momentan nu a fost adoptată.

La finalul anului 2020, România avea 9,2 milioane de vehicule rutiere înmatriculate în circulaţie, cu 6% mai mult faţă de anul precedent. Peste 80% dintre autovehiculele care se aflau în circulaţie în 2020 aveau o vechime de peste 11 ani, iar aproape un sfert dintre ele erau mai vechi de 20 de ani. Din cele 64.096 vehicule controlate tehnic în trafic în 2020, 35% erau neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere, iar 5% prezentau pericol iminent de accident.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO