Bănci și Asigurări

UNSAR a finalizat un ghid care evaluează gravitatea vătămările corporale

UNSAR a finalizat un ghid care evaluează gravitatea...

Autor: Anelis Baciu

19.06.2015, 15:37 523

Asociaţia Naţională a Asigurătorilor (UNSAR) împreună cu Institutul Naţional de Medicină Legală au finalizat un studiu care stabilileşte o serie de bareme de traumatologie şi care oferă un reper al nivelului despăgubirii care trebuie achitată în funcţie de leziunile suferite de victima unui accident de circulaţie.

“Nivelul daunelor morale si al vătămărilor corporale merge într-o directie din ce în ce mai agravantă. Am realizat acest studiu pentru că vrem să ştim la ce ne expunem şi vrem să avem predictibilitate”, a declarat Mădălin Roşu, membru al UNSAR în cadrul conferinţei anuale a asigurătorilor.

Studiul încadrează vătămările corporale între 0 şi 200 de puncte în funcţie de gravitate. Valoarea unui punct de traumă nu a fost stabilită, aceasta urmând a fi dezbătută şi decisă de deputaţi. Unul dintre scenariile UNSAR prevede corelarea punctului de traumă cu salariu minim pe economie, iar potrivit lui Mădălin Roşu valoarea unui punct ar putea ajunge la 2-3 salarii minime.

Despăgubirile pentru vătămări corporale şi daune morale au crescut cu 24% anul trecut, la 470 milioane de lei, şi au ajuns să reprezinte un sfert din totalul plăţilor efectuate de asigurători pe segmentul poliţelor RCA, potrivit datelor Au­torităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Asigurătorii au ajuns să plă­tească tot mai des sute de mii sau chiar milioane de euro pe un singur dosar şi spun că nu existăpredictibilitate în condiţiile în care pentru cazuri similare despăgubirile stabilite de instanţele de judecată pot diferi semnificativ.     

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO