Bănci și Asigurări

Unita va fi absorbita de compania Agras, pe care o detine

16.02.2004, 00:00 33



Compania de asigurari Unita, detinuta de cel mai mare asigurator austriac, WienerStaedtishe, a devenit la sfarsitul saptamanii trecute subiectul principal de pe piata asigurarilor.



Pe de o parte, a devenit oficiala informatia privind fuziunea Agras- Unita: Unita urmeaza sa fie absorbita prin fuziune de catre compania de asigurari Agras, la care Unita detine pachetul majoriar de actiuni, conform unei propuneri care se va discuta intr-o adunare generala extraordinara a actionarilor Agras convocata pentru 10 martie.





CSA va face un control la Unita



Pe de alta parte, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a anuntat vineri ca a hotarat efectuarea unui control la Unita.



"Referitor la articolele aparute in presa cu privire la legalitatea tranzactiilor si a plasamentelor efectuate de societatea de asigurare UNITA S.A. in perioada 2000 - 2003, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a hotarat efectuarea unui control la sediul central al societatii. Vor fi verificate toate contractele, evidentele contabile si hotararile Adunarilor Generale ale Actionarilor si ale Consiliului de Administratie, precum si documentele justificative care au stat la baza acestora", a anuntat ieri CSA.



"Majoritatea controalelor si masurilor dispuse la societatea de asigurare UNITA S.A. in decursul timpului au vizat, in principal, protejarea intereselor asiguratilor, fiind legate strict de legislatia din domeniul asigurarilor. Insa, in situatia in care prin acest control se vor sesiza incalcari ale altor prevederi legale, acestea vor fi comunicate organelor competente sa ia masuri in aceasta privinta. Ceea ce ne-a determinat la dispunerea unui astfel de control este lipsa de reactie a conducerii societatii de asigurare UNITA S.A. din grupul Wiener Staedtische la articolele de presa aparute", a spus presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Nicolae Crisan.



Conducerea Unita nu a comentat ieri intentia CSA, afirmand ca astazi urmeaza sa adopte o pozitie oficiala.



Surse din cadrul companiei afirma insa ca Unita a reactionat pana acum la acuzatiile aduse, inclusiv printr-un drept la replica, iar faptul ca CSA a declansat un control nu inseamna ca automat compania a incalcat legislatia in vigoare.



"Daca politistul imi pune fiola nu inseamna ca sunt si beat", au explicat sursele citate.



Declaratiile CSA privind Unita nu sunt primele pe anul acesta.



Tot ca urmare a unor stiri din presa, CSA anuntase in ianuarie ca "informatiile vehiculate recent in mass-media cu privire la problemele de lichiditate cu care s-ar confrunta societatea Unita nu sunt fondate".



Fuziunea, prefatata de un dublu directorat



Proiectata fuziune dintre cele doua companii survine la o luna dupa ce Maura Klassek, directorul general al Agras, specializata in asigurari agricole, a anuntat ca va prelua si functia de director al Unita.



Conducerea companiei a refuzat sa confirme atunci oficial faptul ca aceasta decizie este premergatoare fuziunii celor doua companii.



CSA nu a avizat inca numirea Maurei Klassek in a doua functie.



In septembrie 2002, la momentul achizitiei Agras de catre Wiener Staedtiche prin Unita, austriecii au sustinut ca cele doua companii vor functiona fara probleme in paralel.



Unita a avut la inceputul anului 2003 probleme cu coeficientul de lichiditate, dar majorarea capitalul social cu 6 milioane de euro a determinat CSA scoaterea companiei de sub supraveghere financiara la mijlocul anului trecut.



Fuziunea prin absorbtie a Unita de catre Agras este o miscare interesanta, in conditiile in care firma mai mare, Unita, este actionar majoritar la firma mai mica, Agras.



Unita, controlata integral de WienerStaedtische, detine 54% din Agras. Ceilalti actionari semnificativi sunt Raiffeisen, cu 19% din actiuni, si un om de afaceri italian, Lupetin Giovanni, cu 5%.



Agras estima la sfartitul anului trecut prime brute subscrise de circa 7,5 mil. euro in 2003, iar Unita de 28,5 milioane euro. Impreuna, companiile detin circa 5-6% din piata asigurarilor.



Agras a fost prima companie care s-a cotat la Bursa de Valori Bucuresti, unde a fost de altfel si tinta unei actiuni de preluare ostila reusita, din partea Omniasig. Dupa un an, Omniasig s-a razgandit si a vandut compania catre Unita. Ultima cotatie a actiunilor Agras era la bursa de 3950 de lei, la care capitalizarea bursiera a companiei este de circa 90 miliarde lei (2,25 mil. euro). sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO