Bănci și Asigurări

Unita isi schimba numele in Uniqa

Unita isi schimba numele in Uniqa

Andreas Brandstetter: Nu ne-am hotarat daca vindem participatia la Astra

05.11.2008, 17:48 99

Unita, companie de asigurari preluata recent de grupul austriac Uniqa de la Vienna Insurance Group, va trece printr-un proces de rebranding si de anul viitor se va numi Uniqa Romania.

In acelasi timp, austriecii vor renunta la cobrandingul cu Astra-Uniqa, societate de asigurari la care detin 27% din actiuni, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, dupa ce negocierile pentru cumpararea pachetului de control al companiei au esuat, a declarat ieri Andreas Brandstetter, membru in boardul Uniqa Group.
"Negocierile au esuat pentru ca nu ne-am inteles la pret cu domnul Adamescu. Inca nu ne-am hotarat daca vom vinde participatia de 27% (cumparata in 2005 cu 10 milioane de euro - n.r.), dar cu siguranta nu o vom mai creste. Nu excludem vanzarea daca apare o oportunitate, dar nu se va intampla anul acesta", a spus Brandstetter.
El afirma ca pe piata locala a asigurarilor va exista o singura companie care se va numi Uniqa si aceea este Unita, unde austriecii detin 100% din actiuni, grupul urmand sa isi retraga numele din logoul Astra-Uniqa si sa nu se mai implice deloc in activitatea companiei.
Unita se pregateste acum sa intre pe piata asigurarilor de viata, polite pe care le-a vandut in anii '90, dar ulterior a renuntat la aceasta activitate. "Vom infiinta o companie, deja am inceput demersurile pentru obtinerea autorizatiilor necesare", afirma Brandstetter. El spune ca grupul nu a decis inca daca va face vreo restructurare la Unita, urmand ca in urmatoarele luni sa analizeze situatia companiei.
Intrebat care a fost valoarea tranzactiei prin care Uniqa a cumparat Unita, in conditiile in care in piata s-au vehiculat doua variante - 130 de milioane de euro si 250 de milioane de euro - Brandstetter a raspuns ca valoarea se situeaza undeva la mijlocul intervalului 130-250 de milioane, ceea ce ar insemna 190 de milioane de euro, dar nu a precizat o suma.
Oficialul Uniqa a mai spus ca Unita se va concentra in urmatorii ani pe piata non-auto si isi va diversifica reteaua de distributie. Pe langa agentii proprii, compania are in plan sa vanda mai mult prin brokeri, dar si prin Raiffeisen Bank, unul dintre actionarii Uniqa.
Uniqa este cel mai mare grup de asigurari de pe piata austriaca, fiind urmat de Vienna Insurance Group si Generali, potrivit datelor proprii. Anul trecut, grupul a inregistrat prime brute subscrise de peste 5,27 de miliarde de euro si un profit inainte de impozitare de 340 de milioane de euro. Uniqa este prezenta in 20 de tari, are 17.500 de angajati si circa 6 milioane de clienti.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO