Bănci și Asigurări

Unita: crestere la prime incasate, dar scadere la subscrieri

26.08.2004, 00:00 23

Compania Unita a raportat pentru primele sase luni subscrieri totale de 20,4 milioane de euro, in scadere cu aproape 8% comparativ cu aceeasi perioada  a anului trecut.
Incasarile companiei in prima jumatate a anului au fost superioare cu 22% celor din 2002, totalizand 21,5 milioane de euro, dintre care aproape 19 de milioane de euro aferente politelor de asigurari generale, care au depasit cu 35% sumele achitate de clienti in aceeasi perioada a anului trecut pe acest segment. Pe componenta de viata, incasarile companiei au totalizat 1,6 milioane de euro, cresterea fiind de doar 6 procente.
Volum de prime brute subscrise din asigurari generale a fost de 18,8 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de companie. Produsele non-viata detin o pondere de 92% in portofoliul societatii.
 Rezultele au confirmat previziunile companiei, au afirmat reprezentanti companiei..Cea mai mare parte a vanzarilor Unita raman concentrate pe segmentul auto. Politele pentru autoturisme au ajuns la 86% din total portofoliu, fata de 80,5% in iunie 2003. Produsele Casco au o pondere de 29% in suma subscrierilor, iar cele de raspundere civila auto, RCA si Carte Verde, detin 57 de procente. Aceste produse au avut si cele mai importante cresteri semestriale. In prima parte a anului, compania a atras subscrieri din polite RCA de 12 milioane de euro, celelalte asigurari auto generand subscrieri de 5,6 milioane de euro. Comunicatul companiei mentioneaza ca argument principal pentru evolutia societatii pe componenta auto buna activitate de solutionare a daunelor.
O cota semnificativa au castigat in primel sase luni politele de bunuri (4,27%), in special in urma lansarii produsului de asigurare complexa a locuintei.
Compania a practicat in aceasta perioada o politica de mentinere si echilibrare a portofoliului pe ambele dimensiuni ale activitatii de asigurare si are in vedere lansarea pe piata a unor noi produse, in special de bunuri si de asigurari de mijloace de transport terestre, altele decat cele feroviare.
Daunele societatii au crescut cu circa 130%, atingand 11 milioane de euro, dintre care 93% corespunzatoare componentei de asigurari generale.
Pe termen mediu, reprezentantii Unita au stabilit drept obiectiv consolidarea pozitiei pe piata in perspectiva de a deveni una dintre primele trei societati de asigurare pana la sfarsitul anului 2006.
Compania are in desfasurare un proiect de implementare a unui soft nou si modern la nivel national. Unita detine un total de 162 de subunitati, dintre care 42 sunt sucursale judetene si mai are in obiectiv mutarea sediului central din Timisoara in Bucuresti, pentru cel putin trei ani.
"Piata romaneasca detine un potential asigurabil foarte dezvoltat" afirma compania. Reprezentantii Unita nu intrevad modificari spectaculoase pe piata pana la finalul anului.
Oficialii companiei estimeaza ca, in 2004, piata asigurarilor va avea o crestere de aproximativ 10%, in timp ce rezultatele companiei se vor situa cu cinci puncte procentuale peste dinamica generala.
Unita este detinuta in proportie de 99% de Grupul Wiener Stadtische. In cursul lunii iunie, actionarii au majorat capitalul societatii cu 4,8 milioane euro, pina la 600 de miliarde lei. andrei.frunza@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO