Bănci și Asigurări

Uniqa preia Unita din fata competitorilor

Uniqa preia Unita din fata competitorilor

Click pentru imaginea marita

30.05.2008, 22:02 165

Grupul austriac Uniqa, actionar al Astra Asigurari cu un pachet de 27%, va prelua compania de asigurari Unita de la Vienna Insurance Group (VIG), urmand sa devina al patrulea jucator de pe piata locala, cu o cota de 11,8%. Grupul Generali PPF, care controleaza asiguratorii Generali, Ardaf si RAI, va trece astfel pe locul al cincilea, cu o cota de piata de 8,3%.
Pe de alta parte, iesirea Unita din portofoliul VIG va diminua cu 6,6% cota de piata a grupului austriac, pana la circa 30%. VIG va ramane in continuare lider pe piata locala a asigurarilor, a carei valoare s-a ridicat anul trecut la 2,15 miliarde de euro.
Initial, grupurile interesate de preluarea Unita erau AXA (Franta), M?nich Re (Germania), Z?rich Financial Services (Elvetia), Generali (Italia) si PPF (Cehia), primele doua fiind in pole position. Potrivit unor surse din piata, Uniqa a facut o oferta pe ultima suta de metri, reusind astfel sa faca o achizitie dupa ce incercarile de a prelua BT Asigurari si Asiban au esuat.
"Este o miscare buna pentru piata asigurarilor, era timpul ca Uniqa sa devina actionar majoritar in cadrul unei companii de asigurari din Romania", considera Bogdan Andriescu, directorul general al brokerului de asigurari EOS Risq.
Uniqa a anuntat anul trecut ca urmeaza sa mai cumpere actiuni de la proprietarul Astra, Dan Adamescu, pentru a ajunge la un pachet majoritar.
Grupurile Uniqa si VIG asteapta acum acceptul Comisiei Europene pentru incheierea acestei tranzactii. Finalizarea tranzactiei este programata pentru al treilea trimestru al anului, iar valoarea acesteia nu a fost facuta publica.
Surse din piata afirma ca aceasta s-ar putea situa intre 200 si 230 de milioane de euro, ceea ce inseamna un multiplu intre 1,4 si 1,6 al primelor brute subscrise.
"Anuntul privind scoaterea la vanzare a companiei a fost facut cu ceva timp in urma, JP Morgan fiind mandatat sa poarte tratativele. In baza ofertelor primite, am decis sa intram in negocieri cu Uniqa", a declarat G?nter Geyer, CEO al Vienna Insurance Group.
In primul trimestru al acestui an, companiile grupului Vienna Insurance Group (VIG) au raportat pe piata locala de asigurari venituri din prime brute de 200,86 milioane euro, in crestere cu 89,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, fiind incluse aici si primele inregistrate de Asirom, conform raportului financiar al VIG.
Pe segmentul asigurarilor generale, valoarea primelor brute subscrise a urcat la 189,45 milioane euro, in crestere cu 84,8%.
Politele de viata au adus VIG venituri de 11,41 milioane de euro, in crestere cu 206,1% fata de perioada similara din 2007. Unita a inregistrat anul trecut prime subscrise in valoare de 142,02 mil. euro, in crestere cu 93,18% fata de anul 2006.
Prin vanzarea Unita, VIG va ramane in Romania cu un portofoliu de sase societati: Asirom, Omniasig, Omniasig Life, Agras, BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata, tranzactia de preluare a ultimilor doi asiguratori asteptand acum acordul Comisiei Europene.
In urma unei tranzactii in valoare de
1,4 miliarde de euro, Vienna Insurance Group a preluat de la Erste - actionarul majoritar al BCR, activele diviziei de asigurari a grupului financiar austriac, care includ Versicherung Group, cu operatiuni in Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria si Croatia, si BCR Asigurari, din Romania.
Vienna Insurance Group este jucatorul cu cea mai rapida crestere din piata locala a asigurarilor, detinand in prezent o cota de piata de 30%, de aproape sapte ori mai mare decat cea din 2002, de 4,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO