Bănci și Asigurări

Uniqa, plus 12 mil. euro la capital pentru preluarea Unita

30.10.2008, 19:09 19

Grupul austriac Uniqa isi va majora capitalul social cu 10%, adica aproximativ 12 milioane de euro, pentru a finanta achizitia Unita, una din primele zece companii de pe piata locala a asigurarilor, de la Vienna Insurance Group.

In urma acestei operatiuni capitalul social al Uniqa va ajunge la 131,7 milioane de euro, potrivit unui anunt publicat de grup. Austriecii asteapta acum aprobarile necesare de la autoritati pentru finalizarea tranzactiei.
"Uniqa va echilibra efectele pe care incheierea legala a tranzactiei le va avea asupra capitalului prin majorarea acestuia", au declarat oficialii grupului.
Majorarea de capital va fi realizata prin emisiunea a peste 11,89 milioane de actiuni, la valoarea nominala de un euro fiecare. Perioada de subscriere pentru majorarea de capital este 31 octombrie-14 noiembrie, iar grupul si-a rezervat dreptul de a incheia operatiunea mai devreme sau de a extinde intervalul stabilit initial.
Uniqa nu a facut publica valoarea tranzactiei prin care a preluat Unita. Vienna Insurance Group a vandut Unita deoarece a preluat divizia de asigurari a BCR, iar cota de piata totala a grupului urma sa depaseasca astfel valoarea maxima admisa de reglementarile din domeniul concurentei.
Unita este specializata pe asigurari generale, iar la sfarsitul primului semestru ocupa locul patru pe aceasta piata, cu afaceri de aproape 74 de milioane de euro.
Cota de piata a companiei pe acest segment este de peste 7,5%. Pe langa divizia de asigurari a BCR, Vienna Insurance mai detine companiile Omniasig, Asirom si Omniasig Life.
Uniqa mai controleaza 27% din Astra Asigurari, companie al carei actionar majoritar este omul de afaceri Dan Adamescu.
In urma cu un an, Uniqa a anuntat ca va cumpara pachetul majoritar al Astra, insa tranzactia nu s-a mai realizat, iar intr-un raport al grupului se precizeaza ca austriecii isi vor mentine participatia la 27%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO