Bănci și Asigurări

Uniqa: Orice achizitie in Romania va fi facuta impreuna cu partenerul nostru, dl. Adamescu

22.06.2005, 19:14 38

Uniqa a incheiat un acord cu societatea de asigurare si reasigurare Astra, conform caruia grupul financiar va avea, in urmatorii trei ani, dreptul de a achizitiona un pachet majoritar din capitalul companiei romanesti, a declarat pentru Ziarul Financiar Andreas Brandstetter, membru al consiliului de administratie al Uniqa.

"Daca noi vom face sau nu pasul efectiv depinde de anumite evolutii ale companiei, precum si ale pietei romanesti a asigurarilor in general. Una din conditiile prevazute in contract este solutionarea tuturor problemelor juridice legate de actiuni cu care se confrunta actualul actionar majoritar", a explicat Brandstetter.

Ceea ce inseamna ca se va astepta rezolvarea definitiva a litigiilor referitoare la majorarea de capital a Astra din 2003, pentru care actionarul majoritar, Nova Trade, a fost actionat in instanta de catre unul din actionarii minoritari, SIF Banat-Crisana.

Acordul incheiat intre Uniqa si Astra prevede deocamdata faptul ca activitatea societatii romanesti va fi condusa in regim de joint venture de catre cei doi parteneri. Cu toate acestea, spune Brandstetter, "pana la o eventuala achizitie, conducerea operativa a companiei va ramane in seama lui Dan Adamescu"- omul de afaceri care controleaza Nova Trade.

"Pentru a pune in aplicare planuri pe termen lung, o participare majoritara la capitalul societatii este intotdeauna favorabila. In special la intrarea pe o piata noua, cred ca o cooperare cu un partener local reprezinta un avantaj hotarator", a spus Konstantin Klien, CEO al Uniqa.

Piata romaneasca, pentru care grupul austriac asteapta "o evolutie pozitiva", este interesanta, pentru cel mai mare asigurator din Austria, care, cel mai probabil, nu se va multumi numai cu locul cinci din piata.

"O cota de 5-6% din piata romaneasca nu este o tinta pentru Uniqa. Noi dorim sa ajungem in primele trei societati de asigurari din Romania intr-un orizont de timp mediu", a dezvaluit Andreas Brandstetter.

Cum preconizeaza Uniqa sa-si atinga acest obiectiv? Andreas Brandstetter arata ca societatea austriaca este interesata de achizitii ulterioare pe piata romaneasca, dar nu are inca in vizor o anumita companie.

"In acest moment nu se desfasoara nici un fel de negocieri serioase, dar daca vom da peste o achizitie care sa se potriveasca cu strategia noastra, o vom face", a precizat reprezentantul Uniqa, care a adaugat ca "orice achizitie va fi facuta impreuna cu partenerul nostru din Romania, domnul Adamescu". Pana acum au fost informatii pe piata asigurarilor ca Uniqa ar fi negociat si cu Asirom sau Ardaf, care nu au fost insa confirmate.

Potrivit lui, prima prioritate a companiei austriece va fi imbunatatirea performantelor si calitatii produselor Astra, urmand ca, pe viitor, sa se axeze mai ales pe asigurarile de viata si pe politele de asigurari private de sanatate.

Uniqa este foarte interesata de potentialul pietei romanesti in ceea ce priveste asigurarile de sanatate (piata aflata la noi inca in stadiu incipient), avand in vedere ca, in Austria, compania detine o cota de 50% din piata de profil. In portofoliul Astra domina, in prezent, tipurile de polite legate de asigurarile auto (casco, RCA, Carte Verde).

Uniqa, cu o cota de 23% din piata austriaca a asigurarilor, este prezenta in 13 tari din Europa Centrala si de Est si a preluat la inceputul acestei luni, pentru 10 milioane de euro, 27% din actiunile Astra Asigurari. Actiunile au fost cumparate de la societatea Nova Trade, care detinea 94,6% din capitalul social.

Uniqa a raportat pentru 2004 prime subscrise pe grup in valoare de aproape 3,6 miliarde de euro si un profit net de 120 milioane de euro.

Astra Asigurare Reasigurare este cotata la categoria baza a bursei electronice Rasdaq si are in acest moment o capitalizare bursiera de circa 37 de milioane de euro (1.340 miliarde de lei). Recent, compania a anuntat o majorare de capital pana la 1.944 miliarde lei (53,7 milioane de euro). Astra a inregistrat anul trecut prime brute subscrise in valoare de 48,3 milioane de euro.

ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO