Bănci și Asigurări

UniCredit vede euro la 4,5 lei si un minus de 5,2% la PIB

UniCredit vede euro la 4,5 lei si un minus de 5,2% la PIB

Rozalia Pal: Semne bune abia in T3 2010

15.07.2009, 11:01 18

Economia romaneasca va inregistra anul acesta o contractie de 5,2%, pe fondul prabusirii cererii, mai mare decat cea intrevazuta pana acum de 4%, in timp ce euro va urca pana la 4,5 lei in decembrie, arata cel mai recent raport de analiza al UniCredit Tiriac Bank.
"Cu o inasprire pro-ciclica a politicii fiscale, cererea interna nu poate spera nici la un stimul fiscal, nici la relaxarea conditiilor de finantare, ceea ce ridica serioase semne de intrebare privind revenirea economiei, prima crestere pozitiva urmand sa apara abia in trimestrul al treilea din 2010", spune Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac.
Pe fondul incetiniri puternice a activitatii economice, ea se asteapta ca inflatia sa incetineasca puternic, insa ritmul de crestere a preturilor de consum va ramane peste nivelul prognozat de BNR, de 4,4%, si peste limita superioara a tintei oficiale, respectiv 4,5% la sfarsitul anului.
"Vedem riscurile inflationiste reaparand, pe fondul deprecierii leului, al cresterii preturilor alimentare din cauza unei productii agricole slabe si cresterii pretului petrolului", spune Pal. Ea are o prognoza de inflatie de 5,4% in decembrie, in conditiile in care in iunie inflatia a incetinit la 5,86%.
In aceste conditii, economistul UniCredit considera ca banca centrala ar putea sa faca noi pasi de relaxare a politicii monetare, dupa ce a taiat 1,25 puncte din dobanda cheie la leu de la inceputul anului, ducand-o la 9% pe an.
"Avand in vedere ritmul scazut al creditarii si previziunile optimiste ale BNR privind inflatia, o reducere a dobanzii de cel putin 0,5 puncte procentuale este asteptata la urmatoarea sedinta, urmata de scaderi mai mici, odata ce va deveni clar ca tinta de inflatie este dificil de atins", spune Pal.
In ceea ce priveste cursul de schimb, Pal considera ca presiunile de depreciere a leului vor fi alimentate de deteriorarea indicatorilor economici si performanta fiscala slaba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO