Bănci și Asigurări

UniCredit Tiriac: Impactul noilor norme de creditare va fi neutru pentru afaceri

UniCredit Tiriac: Impactul noilor norme de creditare va fi neutru pentru afaceri

Zoltan Major: Clientul nu trebuie sa fie expus riscului valutar sau fluctuatiilor de dobanda

12.10.2008, 17:57 230

Banca va trebui sa isi revizuiasca sistemele informatice, astfel ca va continua sa dea credite conform variantei precedente a normelor inca cel putin cateva zile.

Practic, norma de creditare a bancii nu a suferit modificari semnificative, in conditiile in care si in varianta precedenta era destul de conservatoare. BNR nu a impus modificarea cosului minim de cheltuieli, in timp ce plafoanele de indatorare pentru clienti au avut de asemenea fluctuatii nesemnificative. De altfel, banca accepta si in varianta precedenta un grad maxim de indatorare pentru clienti de cel mult 60%, in timp ce alti jucatori mergeau pana la 70% din venituri.
"Creditul e un parteneriat intre client si banca, de cele mai multe ori fiind vorba de o relatie pe termen lung. In acest parteneriat, este important ca suma acordata sa-i aduca clientului o imbunatatire a calitatii vietii, insa in conditii in care acesta sa fie cat mai protejat de factori precum volatilitatea cursului valutar sau de modificari ale dobanzilor", a declarat Zoltan Major, vicepresedinte al UniCredit Tiriac Bank, responsabil de Divizia Retail.
In noua forumula, UniCredit cere clientilor si fisa fiscala eliberata de angajator pentru a demonstra veniturile realizate in anul precedent, dupa cum prevad noile reglementarile ale BNR. Totusi, in cazul in care veniturile au urcat cu peste 20% (pragul prevazut de BNR), banca va recunoaste majorarea, dupa ce realizeaza o serie de verificari suplimentare. Practic, impactul revizuirii normei de creditare va fi aproape neutru pentru UniCredit, in conditiile in care pentru anumite categorii de clienti va restrictiona sumele care pot fi imprumutate, insa va duce la o relaxare usoara pentru alte categorii.
Desi a dat un singur aviz formal, BNR a mai comunicat si altor banci un acord de principiu. Spre exemplu, Volksbank a inceput deja sa isi ajusteze sistemele informatice si sa isi pregateasca personalul, in conditiile in care anticipeaza ca aceste demersuri se vor intinde pe circa doua saptamani.
BNR cere acum bancilor sa introduca in sistemul de scoring obligatoriu si criteriul termenului de rambursare a creditului. Metodologia BNR impune bancilor sa permita clientilor un grad de imprumutare mai mic (ponderea ratei lunare in venituri) cu cat perioada de rambursare a creditului este mai mare.
Totodata, gradul de indatorare va fi mai mic in cazul in care clientul opteaza pentru contractarea unui credit in valuta.
Astfel, metodologia reduce semnificativ gradul de indatorare care poate fi permis clientilor in cazul expunerilor considerate riscante - credite in valute exotice (cum este considerat francul elvetian) acordate pe perioade foarte lungi. La polul opus, clientii pot obtine un grad ridicat de indatorare daca opteaza pentru credite in lei, cu garantii reale si acordate pe termen scurt.
In noua forma a regulametului BNR, bancile nu mai pot utiliza creditele cu dobanda introductorie mica pentru a vinde credite de valoare mai mare, intrucat gradul de indatorare nu trebuie sa depaseasca plafonul maxim acceptat pentru client pe toata durata de rambursare a imprumutului.
Bancile care aveau norme proprii relaxate si validate anterior de BNR a trebuit sa prezinte pana luni, 6 octombrie, o forma revizuita.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO