Bănci și Asigurări

UniCredit: Ratele creditelor ipotecare pentru companii din Italia vor fi suspendate din cauza coronavirusului timp de 6 luni

UniCredit: Ratele creditelor ipotecare pentru companii...

Autor: Mircea Nica

10.03.2020, 18:48 975

♦ Băncile din Italia le oferă debitorilor care au fost afectaţi de coronavirus o perioadă de graţie de la plata ratelor ♦ De exemplu, grupul bancar italian UniCredit  a decis să suspende pe o perioadă de 6 luni ratele lunare la creditele ipotecare pentru companii din zonele afectate de coronavirus.

Grupul bancar italian UniCredit a anunţat că va susţine regiunile din Italia identificate oficial de autorităţi ca fiind afectate de virusul COVID-19. Printre facilităţile oferite de banca italiană se află suspendarea pe o perioadă de 6 luni a ratelor lunare la creditele ipotecare pentru companii care au sediile sociale şi/sau operaţionale în aceste zone.

O altă facilitate oferită de banca italiană vizează creditele pentru bunuri importate, în care banca extinde creditele cu până la 120 de zile în cazul în care firmele nu  primesc marfa la timp.

O a treia facilitate oferită de UniCredit este garantarea liniilor de credit pentru companii pentru o durată de 6 luni.

Guvernul din Italia ia în considerare o schemă de garantare de stat pentru a sprijini băncile să ofere moratorii de datorie pentru populaţie şi companii în contextul epidemiei de coronavirus, potrivit CNBC care citează Reuters.

Antonio Misiani, adjunctul minstrului economiei, a spus într-un interviu pentru Radio24 că există discuţii între guvernul Italiei şi banca centrală privind măsurile care vor fi adoptate.

Ideea este de a linişti băncile care sunt îngrijorate de o nouă problemă în legătură cu împrumuturile.

ABI, care face lobby-ul băncilor din Italia, a cerut o garanţie de stat pentru o perioadă de 6-12 luni.

Astfel, băncile din Italia oferă debitorilor care au fost afectaţi de coronavirus o perioadă de graţie de la plata ratelor.

Directorul general al ABI, Giovanni Sabatini, a transmis că această garanţie de stat ar putea limita volumul de capital de care au nevoie băncile să-l deţină pentru aceste împrumuturi.

Un oficial al unei bănci din Italia a confirmat că există o colaborare strânsă cu trezoreria pentru a ajuta business-urile care au fost afectate de coronavirus. Situaţia delicată determinată de coronavirus ar putea să bage Italia într-o nouă recesiune.

Moratoriul privind datoria urmează să uşureze presiunea asupra companiilor, iar garanţia statului să susţină băncile, astfel guvernul Italiei va stabili un nou set de măsuri la care a început să lucreze.

În scurt timp, cabinetul din Italia este aşteptat să aprobe un pachet de sprijin financiar de 7,5 mld. de euro pentru a ajuta la restabilirea unui echilibru în urma crizei coronavirus.

În weekend, guvernul a închis regiunea de nord a Lombardiei şi anumite părţi din vecinul Veneto, Piemont şi Emilia-Romagna pentru a încerca să încetinească răspândirea virusului.

Activitatea economică din aceste zone este în continuare perturbată prin interdicţii de călătorie, închiderea cinematografelor, teatrelor şi muzeelor şi restricţiilor la programul de deschidere a restaurantelor.

Misiani a spus că guvernul ar putea lua în considerare şi un moratoriu asupra plăţilor companiilor de contribuţii fiscale şi sociale.

Roma a spus deja că va plăti lucrătorilor independenţi din zonele cele mai afectate de virus 500 de euro pe lună pentru următoarele trei luni pentru a ajuta la compensarea veniturilor pierdute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO