Bănci și Asigurări

UniCredit: Rata creditelor neperformante poate să scadă până la 5,7% în 2019 în România

UniCredit: Rata creditelor neperformante poate să scadă...

Autor: Claudia Medrega

29.01.2018, 00:06 249

♦ Rata de neperformanţă în sistemul bancar local este la cel mai jos nivel de după 2009, dar încă peste media europeană de sub 5%.

Rata creditelor neperformante (non-performing loans - NPL) ar putea să coboare în România până la 5,7% în 2019 faţă de nivelul previzionat de 7,4% în 2017, tendinţa de scădere fiind vizibilă pentru majoritatea ţărilor din regiune, potrivit unor estimări ale grupului italian UniCredit. 
 
Ascensiunea economiilor, colectarea mai bună şi vânzările de credite neperformante vor susţine ajustarea NPL-urilor în perioada următoare. Iar activităţi de cuţare a bilanţurilor sunt anticipate pentru cele mai multe ţări din regiune, conform studiului UniCredit „CEE Banking Study 2018 - Resilient Growth and Opportunities“.
 
Rate mai mari ale creditelor neperformante faţă de România sunt înregistrate în Rusia, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Bosnia-Herţegovina sau Slovenia. Pe de alte parte, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Turcia se remarcă prin niveluri mai scăzute ale împrumuturilor neperformante.
 
În ceea ce priveşte evoluţia creditării în perspectivă, UniCredit se aşteaptă la încetinirea creşterii creditării în ţările care au experimentat cele mai rapide ritmuri în ultimii doi ani. Creditarea ar urma să încetinească în România, Cehia, Slovacia şi Turcia, în timp ce în Ungaria, Slovenia şi Serbia putem să vedem accelerarea creditării, după cum a declarat recent Carlo Vivaldi, şeful diviziei pentru Europa Centrală şi de Est a grupului italian UniCredit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO