Bănci și Asigurări

UniCredit negociază reducerea participaţiei din banca sa din Turcia, Yapi Kredi, către Koç Holding

UniCredit negociază reducerea participaţiei din banca...

Autor: Ramona Cornea

03.12.2019, 00:00 182

Grupul bancar italian UniCredit discută reducerea participaţiei pe care o deţine în banca turcă Yapi Kredi către Koç Holding. Astfel, UniCredit intenţionează să vândă 50% din participaţia sa deţinută în joint venture-ul Koç Financial Services (KFS), care controlează banca Yapi Kredi, către partenerul său din acest joint venture Koç Holding, conform surselor citate de Reuters. 

Yapi Kredi este a treia cea mai mare bancă din Turcia. Grupul UniCredit a confirmat că există discuţii cu partenerul său turc Koç Holding pentru a-i ceda participaţia în cadrul băncii Yapi Kredi. Koç Financial Services, în cadrul căreia Koç Holding şi UniCredit au cote de 50%, deţin circa 82% din banca Yapi Kredi. Banca italiană este prezentă pe piaţa din Turcia de 17 ani. 

Confirmarea discuţiilor în privinţa unei eventuale cesiuni a participaţiei UniCredit din Yapi Kredi a fost întâmpinată de pieţele de capital cu o creştere a acţiunilor UniCredit la deschiderea bursei de la Milano. Vestea a fost primită bine şi de analişti.

Cei de la Equita spun că acţiunea UniCredit ar permite băncii să termine restructurarea afacerii sale principale, reducând expunerea la o piaţă ce are un potenţial de creştere, dar care este caracterizată şi de o importantă volatilitate legată de probleme geopolitice, conform cotidianului francez Les Echos.

Potrivit analiştilor de la Citi, UniCredit urmăreşte o ameliorare a nivelului de capitalizare pentru a face faţă unei eventuale restructurări, în timp ce îşi consolidează raportul CET 1. Acel raport, care măsoară soliditatea unei bănci, va creşte cu 40 de puncte de bază, evoluând de la 12,6% la 13%. De asemenea, s-ar apropia de nivelul competitorului său Intesa San Paolo. Această consolidare constituie unul dintre obiectivele planului strategic precedent al UniCredit.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO