Bănci și Asigurări

UniCredit: În actualul climat economic deschiderea a 300 de sucursale în România ar fi o sinucidere

UniCredit: Este sinucidere să deschizi 300 de sucursale în România în acest climat economic

Autor: Marius Oncu

16.12.2011, 14:55 2025

Deschiderea a 300 de sucursale de către UniCredit pe piaţa românească în contextul economic actual ar fi o sinucidere, dar numai un nebun ar putea înţelege că suspendarea extinderii înseamnă retragerea din Europa de Est, a declarat vineri şeful diviziei ECE a grupului, Gianni Franco Papa.

"Având în vedere actualul climat economic, să deschizi 300 de sucursale ar fi sinucidere", a spus Papa despre România, precizând că economia nu a reveit la creşterea pe care el o anticipa.

"Am suspendat procesul de deschidere de sucursale şi vom reanaliza situaţia în câţiva ani. România este una dintre pieţele cheie (pentru UniCredit, n.r.)", a ontinuat şeful operaţiunilor UniCredit pentru Europa Centrală şi de Est (ECE), într-o conferinţă de presă la Viena, potrivit Bloomberg.

Citiţi şi

Topul salariilor din bănci

Care sunt cele mai mari bănci din România

Papa a anunţat, în ianuarie, că UniCredit va deschide în următorii cinci ani 900 de unităţi în ţările din regiune unde speră să înregistreze cea mai bună crştere. Planul includea câte 300 de unităţi pentru România şi Turcia, respectiv 120 pentru Ungaria. În noiembrie, planul a fost revizuit ca urmare a înrăutăţirii perspectivelor economice.

UniCredit nu se retrage din Europa de Est, iar oricine sugerează aşa ceva este "nebun", a spus Papa, întrucât Grupul italian se aşteaptă, în continuare, ca Europa de Est să aibă o creştere mai rapidă decât Europa de Vest.

"Dacă mesajul perceput este «UniCredit se retrage din Europa Centrală şi de Est», consider că cine înţelege aşa ceva este nebun", a spus Papa, adăugând că este "normal" să reducă cheltuielile dacă încetineşte creşterea economică.

Chiar dacă în Ungaria şi România grupul a suspendat extinderea, asta nu înseamnă că se retrage. Banca îşi extinde în continuare reţelele de unităţi din Turcia, Rusia şi Cehia, iar în următorii cinci ani vrea să angajeze 1.100 de persoane în regiune, a afirmat el.

Întrucât trei sferturi din activele din Europa de Est, fără Rusia, sunt controlate de bănci străine, cele mai importante fiind UniCredit, Erste şi Raiffeisen, autorităţile de reglementare urmăresc cu atenţie orice semn că acestea ar putea reduce legăturile cu subsidiarele.

Bloomberg aminteşte că preşedintele Traian Băsescu a cerut în noiembrie băncilor austriece să continue creditarea în România, iar Ungaria a criticat puternic Erste în decembrie pentru un plan de reducere a prezenţei în ţară.

În Turcia şi Rusia, UniCredit va continua să deschidă noi sucursale conform planurilor, care prevăd 400 de unităţi în total până în 2015.

Strategia grupului pentru următorii cinci ani nu include achiziţii sau vânzări de operaţiuni în Europa Centrală şi de Est, a spus Papa, adăugând că în afară de Polonia nu au loc astfel de tranzacţii pe piaţă.

"Dacă vrei să cumperi, piaţa nu te lasă să plăteşti fond comercial şi nu sunt sigur că cei care vând vor pur şi simplu să-l dea", a declarat el.

UniCredit primeşte frecvent oferte de la alte bănci pentru active din regiune.

"Este clar că necesarul de lichiditate şi de capital, reducerea activelor ponderate la risc, toate aceste lucruri" împing băncile să ia în calcul vânzări de active, a adăugat el.

"Primesc oferte. Le respingem pe toate", a declarat şeful diviziei UniCredit pentru ECE.

Grupul italian controlează în România banca UniCredit Ţiriac Bank şi mai multe firme de servicii financiare.

Preşedintele executiv al UniCredit-Ţiriac Bank, Răsvan Radu, a declarat în noiembrie că banca va îngheţa în 2012 planurile de extindere şi se va concentra pe atragerea resurselor interne şi profitabilitate, dar dezvoltarea va fi reluată odată cu relansarea economiei sau prin oportunităţi oferite de concurenţă.

"Anul viitor extinderea va fi pusă pe hold pentru a vedea performanţa economică şi apetitul clienţilor. Strategia nu se schimbă. Noi am făcut strategia cu care am contribuit la planul grupului până în 2015. Din 50 de sucursale planificate vom deschide mai puţine, în jur de 11 până la finele anului, iar restul sucursalelor probabil nu le vom mai deschide în 2012, ci vom aştepat ca economia să-şi revină (...) Există două declanşatoare pentru reluarea creşterii: relansarea economică a României şi, al doilea lucru, ce se întâmplă cu piaţa bancară din România. Dacă şi cât loc se va crea, în condiţiile în care vor exista bănci care să considere că nu mai pot investi sau nu mai e interesant de investit în România şi lasă loc (...) Noi nu vom lăsa loc de creştere altor bănci", a explicat preşedintele UniCredit, Răsvan Radu.

Profitul net al UniCredit Ţiriac Bank a coborât cu 43% în primele nouă luni ale acestui an faţă de perioada corespunzătoare a lui 2010, la 122 milioane lei (29 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO