Bănci și Asigurări

UniCredit: Dobânda BNR va scădea anul viitor la 5%, iar euro la 4,20 lei

Autor: Razvan Voican

14.10.2010, 23:25 31

Banca Naţională va relua anul viitor relaxarea politiciimonetare prin reducerea dobânzii-cheie la lei, care ar putea coborîla 5% pe an la sfârşitul lui 2011, faţă de 6,25% în prezent,estimează analiştii grupului italian UniCredit.

BNR nu a mai redus dobânda din luna mai a acestui an,întrerupând o tendinţă de reducere care acumulase 3,75 puncteprocentuale începând din mai 2009.

În ultima vreme, pe fondul creşterii inflaţiei ca urmare amajorării TVA la 24%, care a adus o surpriză negativă cu inflaţiaanuală pe septembrie de peste 7,7%, unii analişti au început săinvoce riscul unei creşteri de dobândă, eventual la începutul lui2011, însă UniCredit nu împărtăşeşte această perspectivă.

În viziunea italienilor, România ar putea avea la anul chiar odobândă-cheie mai mică decât în Ungaria, pentru care prognozează unnivel de final de an de 5,25%. Cu toată reducerea de dobândă,economia României ar urma să aibă o performanţă net inferioarămediei regionale de 3,8%, creşterea prognozată fiind de numai1,7%.

În acelaşi timp, UniCredit anticipează pentru anul viitor otendinţă de apreciere moderată a leului în raport cu euro, astfelcă pentru sfârşitul lui 2011 indică un curs de 4,20 lei/euro, faţăde 4,30 lei/euro la sfârşitul lui 2010.

"Din cauza echilibrelor externe relativ fragile şi apersistenţei riscurilor legate de buget, credem că leul încă nueste gata pentru o revenire sustenabilă şi ca atare ne aşteptăm laun curs de 4,30 lei/euro pentru sfârşitul acestui an."

În 2011, rezervele valutare ale BNR ar urma să scadă de la 30,7mld. euro la sfârşitul lui 2010 la 29 mld. euro.

Diminuarea ar putea surveni în cazul în care noul acord care vafi încheiat cu FMI nu va mai presupune trageri periodice de bani,dacă va fi un aranjament de tip preventiv aşa cum indică semnaleleactuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO