Bănci și Asigurări

Unicredit Bank: BNR va opera a treia majorare a dobânzii-cheie pe 4 aprilie, la 2,5%, urmată de încă două creşteri în mai şi iulie

Unicredit Bank: BNR va opera a treia majorare a...

Autor: Roxana Rosu

02.04.2018, 16:34 1274

BNR va majora probabil din nou dobânda de politică monetară la şedinţa din 4 aprilie, cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5%, în încercarea de a ţine sub control inflaţia, măsură care se va repeta şi la următoarele două şedinţe, din 7 mai şi 4 iulie, sunt de părere analiştii Unicredit Bank.

În total, Banca Centrală va majora dobânda cu un total de 0,75 puncte procenturale până în iulie.

BNR a majorat în ianuarie dobânda de la 1,75% la 2% şi apoi din nou, în februarie, la 2,25%. Dobânda-cheie staţiona la minimul istoric de 1,75% din primăvara anului 2015.

Săptămâna trecută, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că relaxarea fiscală ”ambiţioasă” a dus la creşterea deficitului bugetar şi a celui de cont curent, ca urmare a majorării importurilor, punând astfel presiune pe preţuri şi pe leu. Aceeaşi opinie este împărtăşită şi de Unicredit Bank.

Pe fondul dezechilibrelor interne şi în ciuda situaţiei externe avantajoase, BNR a a fost nevoită să se abată în acest an de la trendul regional de politică monetară şi să majoreze dobânda încă de la începutul anului.

În acelaşi timp, analiştii Unicredit prognozează un deficit de cont curent de peste 4% din PIB, ceea ce va pune o presiune suplimentară pe moneda naţională, împingând cursul spre limita superioară a intervalului curent de tranzacţionare de 4,60-4,70 lei/euro.

Rata anuală a inflaţiei a accelerat în februarie la 4,7%, de la 3,3% în decembrie.

La nivel regional, inflaţia s-a menţinut la limită sau chiar sub target, cu 1,8% în Cegia, 1,4% în Polonia şi 1,9% în Ungaria.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO