Bănci și Asigurări

Ungaria: cu forintul la pământ, banca centrală ia măsuri de urgenţă, iar discuţiile despre înlocuirea monedei naţionale cu euro se înteţesc

Ungaria: cu forintul la pământ, banca centrală ia...

Autor: Catalina Apostoiu

16.10.2022, 22:18 1802

Ungaria a luat la finalul săptă­mâ­nii trecute măsuri de urgenţă pen­tru a stăvili deprecierea dramatică a monedei sale naţionale, reluând cel mai agresiv proces de scumpire a creditului din UE la mai puţin de o lună după ce s-a angajat să-i pună capăt, potrivit Bloomberg.

La câteva minute după ce premi­erul ungar Viktor Orban a anunţat că le-a cerut ministrului de finanţe şi băn­cii centrale (NBH) să aducă in­flaţia sub control, banca a anunţat o facilitate de depozit pe 1 zi, precizând că va oferi o dobândă de 18% pentru aceasta, comparativ cu dobânda de bază de 13%. De asemenea, banca va oferi o dobândă de 17% la un nou instrument swap pe o zi.

În plus, banca centrală va furniza valută pentru acoperirea costurilor în creştere ale Ungariei legate de im­por­turile de energie, ce apasă asupra forintului, una dintre monedele cu cele mai slabe performanţe la nivel mondial.

Forintul s-a apreciat cu 3% în raport cu euro în urma anunţurilor, cel mai puternic avans din 2011, re­du­când pierderile suferite de mone­dă până acum în acest an la sub 12%.

Semn că noi posibile majorări de dobânzi ar putea urma, banca cen­trală a majorat limita superioară a coridorului dobânzilor la 25% de la 15,5% anterior.

Ultimele anunţuri vin după ce NBH a operat luna trecută o majora­re masivă de dobânzi, urcând dobân­da de referinţă la 13%, anunţând însă în acelaşi timp sfârşitul ciclului de majorări început în iunie 2021. Acest angajament a fost însă testat după ce forintul a atins noi minime record în­treaga săptămână, cu dolarul ameri­can erodând apetitul pentru risc şi criza energetică din Europa punând presiune pe pieţe, notează Reuters.

„Este o mişcare luată în grabă, o încercare de «stingere a focului»“, a de­clarat un dealer. „Faptul că la nu­mai două săptămâni după ce a semna­lat sfârşitul ciclului de majorări banca centrală ia astfel de măsuri de urgenţă indică adevărata gravitate a situaţiei“.

Un alt trader arată că va mai du­ra ceva timp până când se va vedea dacă ultimele măsuri ale băncii sunt suficiente pentru stabilizarea forintu­lui. Sporind presiunea asupra forin­tu­lui, investitorii sunt de asemenea nesiguri când va putea Ungaria înce­pe să acceseze fondurile UE.

Cu inflaţia în creştere puternică, urcând la peste 20% în septembrie, şi forintul în depreciere dramatică, discuţiile despre euro se înteţesc.

Din august, de exemplu, taxa corporate poate fi plătită nu numai în forinţi, ci şi în euro sau dolari, potrivit Budapest Business Journal.

Plata salariilor în euro ar putea fi de asemenea posibilă în cazul aşa-numitor „angajaţi manageriali“ şi celor care muncesc peste graniţe. Pentru companii, încheierea de tranzacţii şi facturi în valută ar putea fi o opţiune rezonabilă. În acelaşi timp, plata în valută nu este exclusă în relaţiile dintre companii şi consumatori când consumatorii au posibilitatea negocierii condiţiilor individual.

Prăbuşirea euro a determinat şi o regândire a poziţiei Ungariei privitoare la adoptarea euro, scrie Bloomberg. Ungaria ar putea căuta să adere la ERM-2 în acest an sau anul viitor, a anunţat recent ministrul ungar al finanţelor Mihaly Varga.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO